Влада Львівщини не виділила грошей на протидію вірусним гепатитам, – Альянс-Україна

Влада Львівщини не виділила грошей на протидію вірусним гепатитам, – Альянс-Україна

17.04.14 17:25 0 712
Незважаючи на гостроту ситуації із вірусним гепатитом С, влада Львівщини досі не прийняла програму протидії вірусним гепатитам, що може стати смертельним вироком для 2537 громадян.

Про це повідомили у Міжнародному альянсі з ВІЛ/СНІД в Україні (Альянсі-Україна).

Як йдеться у повідомленні, за результатами дослідження, проведеного Альянсом-Україна, у Львівській області ВГС інфіковано 15,9 % населення. Натомість, на офіційному диспансерному обліку перебувають лише 0,01 %.

Нещодавно прийнята Державна цільова програма протидії вірусним гепатитам передбачає фінансування на придбання медичних препаратів для хворих на вірусний гепатит С (ВГС) на рівні $ 65 млн до кінця 2015 року. Також програмою передбачається залучення додаткового фінансування з обласних бюджетів. Однак на Львівщині досі не прийняли програму протидії вірусним гепатитам.

«Відсутність адекватної відповіді місцевої влади на епідемію не тільки ставить під загрозу життя сотень мешканців області, а ще й перешкоджає регіону в отриманні додаткового фінансування від міжнародних недержавних організацій. Наразі основною умовою надання міжнародного фінансування є власний внесок області в боротьбу з епідемією ВГС», – йдеться у повідомленні.

В Альянсі-Україна наголошують, актуальною проблемою залишається доступ до лікування гепатиту С для представників найбільш уразливих груп населення, які не можуть розраховувати на підтримку з боку держави.

Зважаючи на це, в жовтні 2013 року, за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, Альянсу-Україна вдалося розпочати лікування для перших із 100 хворих. З них, у Львівській області – 29.

«Це стало можливим завдяки угоді з одним із провідних виробників лікарських засобів про зменшення ціни за один стандартний курс лікування – з 13 200 до 5 000 доларів США. Саме тому важливо встановлювати квоти на лікування для уразливих груп в обласні програми, а також закуповувати препарати для лікування ВГС за ціною, зниженою Альянсом-Україна у 2,5 раза. Знижена ціна дозволить у майбутньому збільшити кількість пацієнтів, які будуть мати можливість отримати довгоочікуване лікування», – йдеться у повідомленні.

Спільні зусилля Альянсу-Україна, представників державних структур та активістів з питань розширення доступу до лікування ВГС в рамках всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!» вже сприяли затвердженню Державної та обласних програм з протидії поширенню гепатиту С, частковому виділенню коштів з державного бюджету та бюджетів Полтавської, Сумської, Житомирської, Хмельницької, Закарпатської, Тернопільської, Вінницької областей, а також з бюджетів міст Харків та Севастополь. Але реальна потреба у лікуванні значно вища, на сьогоднішній день лише у цих регіонах в черзі на лікування перебуває близько 16 000 осіб, тому збільшення виділення бюджетного фінансування усіх рівнів є життєво необхідним.

Зазначимо, за даними ВООЗ, Україна посідає перше місце в Європі за темпами поширення гепатиту С. За даними експертів, ним інфіковано понад 3% громадян, що становить більше як 1 млн осіб.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ