Волинська влада, виробники та переробними молока шукають шляхи утримання закупівельної ціни на молоко

Волинська влада, виробники та переробними молока шукають шляхи утримання закупівельної ціни на молоко

18.04.14 17:21 0 697
Волинська влада, виробники та переробники молока зібралися щоб обговорити ситуацію в молочній галузі краю. Адже за останньою інформацією, заготівельники почали знижувати закупівельну ціну на продукцію як від великих сільгосппідприємств, так і від населення, в середньому з 5,00 до 3,50 грн за літр та з 2,70 до 2,20 грн за літр відповідно.

Як зауважив голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт, усі сторони мають виробити спільну позицію та досягти компромісного рішення, аби в нинішніх умовах нестабільної економіки не втратити молочну галузь як таку.

Як розповів директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко, нині аграрії реалізують молоко практично на рівні собівартості його виробництва. Тому зменшення закупівельних цін є неприпустимим. Він розповів, що відповідно до розрахункових даних повна собівартість молока становить 3000-3700 грн за тонну у великих господарствах та 2,00-2,20 грн за тонну - в населення. «Волинь за даними статистики – одна з лідерів в державі за виробництвом молока, однак рівень закупівельних цін на нього – один з найнижчих серед інших областей», - зауважив Юрій Горбенко.

Представники переробних підприємств зниження закупівельної ціни на сировину аргументували перш за все нестабільною ситуацією в економіці, підвищенням цін на пальне, інфляційними процесами, скороченням ринків збуту та сезонним коливанням цін. Зокрема, як зауважив керівник ПП «Чортківсир» Арам Арутюнян, нині переробники не в змозі прогнозувати ситуацію. Тому все залежить від стану економіки в державі.

У свою чергу, волинські виробники молока, зокрема директор ТОВ «Прогрес» Анатолій Вітрук зауважив, що вищезазначені аргументи є непереконливими, адже ціна в магазинах на молоко зростає, водночас на сировину – падає. Тоді ж, за його словами, постають питання – хто на цьому заробляє і чи має місце змова переробників? На думку Анатолія Вітрука та його колег, економічних підстав для зменшення вартості сировини немає. «Ми маємо всі діяти солідарно, щоб вижити, зберегти тваринництво, а відтак – і робочі місця. Сільському господарству нині непросто, ціни на матеріали та пальне зросли чи не вдвічі, галузь працює на межі можливостей. Ми хочемо працювати по-партнерськи, тому просимо переробників навіть не підвищувати ціну, а хоча б стабілізувати її і втримати», - наголосив аграрій.

«Ми всі не повинні забувати, що є партнерами. І маємо враховувати інтереси один одного», - зауважив голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт.

«Переробник не повинен вирішувати поточні проблеми за рахунок виробника та селянина. Варто вести діалог, переговори, напрацьовувати спільне компромісне рішення. Ситуація в країні зараз - непроста, Російська Федерація закриває нам ринки збуту, підприємства мають збитки. Але, на мою думку, варто шукати альтернативу і переорієнтовувати експорт», - наголосив він.

Голова облдержадміністрації також підкреслив, що Антимонопольному комітету, та сільгоспінспекції необхідно чітко відстежувати стан цін на ринку молока, збирати інформацію й оперативно реагувати на усі звернення від волинян і не лише щодо молока, а пального, решти продукції.

У ході наради виробники та переробники прийняли рішення продовжити подальші перемовини в індивідуальному порядку.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ