Луцьк: відбулося відкриття 18-ї виставки-конкурсу «Писанковий дивосвіт»

Луцьк: відбулося відкриття 18-ї виставки-конкурсу «Писанковий дивосвіт»

18.04.14 11:23 0 753
В арт-галереї «Луцьк» відбулося відкриття 18-ї виставки-конкурсу «Писанковий дивосвіт», яку організували управління культури міської ради та Луцька художня школа. В урочистостях взяли участь міський голова Микола Романюк, його перший заступник Святослав Кравчук, депутат міської ради Ігор Поліщук, представники духовенства, громадськості міста. Благословив захід настоятель храму Холмської Божої Матері отець Володимир.

У мистецькому проекті, який став традиційним для Луцька, взяли участь діти віком від 8 до 18 років. Роботи, представлені на конкурс, є авторськими і виконаними у традиційній манері – восковим розписом, з фарбуванням природними або хімічними барвниками. Метою конкурсу є збереження національних традицій народного мистецтва писанкового розпису, утвердження національних Великодніх традицій,залучення дітей до вивчення та популяризації унікальної традиційної української писанки, виявлення і підтримки творчо-обдарованих дітей.

До розгляду журі цьогорічної виставки-конкурсу «Писанковий дивосвіт» представлено 794 писанки (231 учасник), у тому числі: Луцька художня школа – 790 писанок (230 учасників); ЗОШ № 2 – 4 писанки (1 учасник).

Міський голова Микола Романюк привітав з відкриттям виставки та найвеличнішим із свят – Великоднем юних писанкарів, їхніх наставників, усіх лучан. Побажав достатку, удачі, щоб мрії збувалися. Він подякував майстрам, які творили ці маленькі дива. Адже кожна з 794-х писанок неповторна, як не буває однакових сніжинок. Міський голова був приємно вражений багатством візерунків, які сповна відображають писанкарські традиції краю. Він зауважив, що ця виставка наближає нас до світлого свята Христового Воскресіння.

Ігор Поліщук привітав учасників дійства від Благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк», який підтримав виставку-конкурс «Писанковий дивосвіт». Побажав усім миру, злагоди і благополуччя, зазначив, що фонд завжди підтримує заходи, які виховують патріотичний дух.

Директор Луцької художньої школи, заслужений працівник культури України Іван Гаврилюк акцентував на тому, що це виставка нашої духовної енергетики, адже у писанкарстві закладена велика традиція, символіка, пронесена крізь століття. За словами начальника управління культури міської ради Тетяни Гнатів, писанкарі із нашого міста створюють високохудожні писанки, які входять до експозиції музею у Пирогово (Київ).

Результати виставки-конкурсу оголосила заслужений працівник культури України, мистецтвознавець Зоя Навроцька. Вона повідомила, що 40 учасників 18-ї виставки-конкурсу «Писанковий дивосвіт» нагороджені заохочувальними призами. Три переможці конкурсу отримали Дипломи ІІІ-ступеня, ще три писанкарі – Дипломи ІІ-ступеня і назвала три володарі Дипломів І-ступеня – це Яна Сусоловська, Оксана Левкович, Олександра Матвійчук. Вони також отримали призи.

Роботи переможців конкурсу частково передаються у Волинський краєзнавчий музей для формування обласної виставки.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Глава УПЦ КП передасть ...
Наступна новина: Інформація щодо експорту та ...

КОМЕНТАРІ