В Україні пройде Всесвітній тиждень імунізації «Не відставайте від життя!»

В Україні пройде Всесвітній тиждень імунізації «Не відставайте від життя!»

18.04.14 12:05 0 592
В Україні за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я з 24 по 30 квітня проводиться Всесвітній тиждень імунізації під гаслом «Не відставайте від життя!».

Цей заклик адресований до кожного мешканця планети, аби нагадати про те, що кожна людина повинна перевірити свій вакцинальний статус, тобто ті щеплення, які вже зроблені і які необхідно ще зробити, повідомили у прес-службі Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

Мета акції – підвищення рівня охоплення вакцинацією та розуміння важливості імунізації завдяки інформуванню широкого кола громадськості про те, що кожна людина потребує захисту від хвороб, які керуються за допомогою вакцин, та має на це право.

Як йдеться у повідомленні, імунізація є одним із найбільш ефективних та економічно доцільних заходів медичного втручання в епідемічний процес, які існують у теперішній час. Завдяки вакцинації багато інфекційних захворювань відійшло в минуле.

«Як правило, людина замислюється про роль імунної системи і можливості її підтримки лише під час хвороби. Тому надзвичайно важливою є профілактика недуг шляхом ведення здорового способу життя та фахово проведеної вакцинації.

Необхідно пам’ятати, що серед усіх систем, що забезпечують безпосередню роботу організму, лише імунітет виконує захисну функцію. Так, завдяки правильній вакцинальній тактиці, людству вдалося подолати натуральну віспу та поліомієліт», – зазначила головний імунолог Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Христина Ліщук-Якимович.

«Інфекційні хвороби залишаються однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. За даними ВООЗ, 24,7% летальних випадків у дорослих зумовлені інфекційними хворобами та їх наслідками, а у дітей – 63%. Якщо 90-95% людей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не поширюється серед населення, адже створюється колективний імунітет», – повідомила головний позаштатний епідеміолог Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Наталія Тімко.

В Україні, відповідно до Національного календаря щеплень, який діє згідно з наказом № 595 МОЗ України від 16.09.2011 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів», обов’язкова вакцинація від 10 інфекційних хвороб: дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, поліомієліту, туберкульозу, гепатиту В, краснухи та гемофільної інфекції.

Довідка.

Імунізація – це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційних хвороб, зазвичай, шляхом введення вакцини. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від певної інфекції або хвороби.

Планова імунізація проти таких захворювань, як поліомієліт, правець, дифтерія та кашлюк щорічно рятує життя приблизно 3 мільйонів осіб в усьому світі.

Для успішної боротьби із інфекційними недугами в Україні запроваджена та діє Загальнодержавна програма з імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2007-2015 роки.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» – профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов’язковими і включаються до календаря щеплень. Всі щеплення в Україні проводяться згідно схем Національного календаря щеплень.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ