У Винниках відкрито дві виставки, присвячені Герою України Борисові Возницькому

У Винниках відкрито дві виставки, присвячені Герою України Борисові Возницькому

18.04.14 10:20 0 753
16 квітня, минає 88 років від дня народження Героя України, багатолітнього директора Львівської національної галереї мистецтв Бориса Григоровича Возницького.

З нагоди вшанування цієї дати напередодні у Історико-краєзнавчому музеї м. Винники відкрито дві виставки, об’єднані назвою «Врятовані скарби», зокрема, «Сакральні твори, реставровані студентами Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша» та виставка унікальних світлин, що представляють сторінки життєвого і творчого шляху Б. Г. Возницького.

Про міжнародне визнання заслуг Бориса Возницького та його авторитет наголосили у виступах гості з Білорусії – директор Національного музею у Мінську Володимир Прокопцов та директор Національного історичного музею у Мінську Олег Рижков. Саме Борис Григорович Возницький започаткував співпрацю львівських музеїв з музеями Білорусії.

Також під час відкриття виставок погашено ювілейну марку, де використаний авторський екслібрис митця.

Довідково:

Возницький Борис Григорович (16.04.1926 – 23.05.2012) – багатолітній директор Львівської національної галереї мистецтв, Герой України, заслужений працівник культури України та Польщі, член-кореспондент Академії мистецтв України, лауреат Національної премій імені Тараса Шевченка та Яна Кохановського, лауреат Всеукраїнської премії «Визнання» в галузі гуманітарних наук, культури та мистецтва, Доктор Honoris Cauza Вищої Педагогічної Академії у Кракові та Варшавської Академії мистецтв, голова Ради директорів музеїв Львова. Серед численних нагород – Відзнака Президента України ІІІ та ІІ Ступенів, Хрест Мазепи, Командорський Хрест від уряду Польської Республіки.

Борис Возницький у 60-70-х роках ініціював сотні експедицій Західним регіоном України, завдяки яким було врятовано понад 12 тисяч предметів (ікони, скульптури, стародруки).

Завдяки неймовірній наполегливості у досягнення своєї мети у поєднанні з несамовитою працьовитістю, Борис Григорович Возницький вивів Львівську галерею мистецтв в ранг потужного музейного комплексу у колекції якого понад 60 тисяч творів.

Борис Григорович Возницький у п’ятдесятих роках ХХ ст. жив у Винниках і навчав дітей малювання, вів краєзнавчий і туристичний гуртки. Саме у Винниках Б.Г. Возницький створив першу кімнату-музей, експонати до якої збирав разом з учнями міста.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Заява МЗС та ...

КОМЕНТАРІ