Рятувальники Львівщини перевірили стан пожежної безпеки лісових господарств

Рятувальники Львівщини перевірили стан пожежної безпеки лісових господарств

18.04.14 13:05 0 701
Фахівці наглядово-профілактичного блоку ГУ ДСНС України у Львівській області спільно із лісівниками здійснили перевірку стану пожежної безпеки лісових угідь, лісогосподарських підприємств обласного управління лісового і мисливського господарства, розташованих на території Львівщини.

Проводяться такі перевірки на виконання державної політики з метою забезпечення пожежної безпеки лісогосподарських підприємств у пожежонебезпечний період та для гарантії безпечного відпочинку населення.

Площа лісів Львівщини складає 31,8% від загальної території області, що становить понад 8 % від загальної площі лісів України. На балансі Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства числиться національний природний парк "Сколівські Бескиди", державне мисливське господарство "Стир", Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр та 16 лісгоспів, до складу яких входить 152 лісництва.

Під час здійснення перевірок, особливо ретельно вивчається ситуація із наявністю та приведенням у працездатний стан аварійно-рятувальної техніки у лісогосподарствах, її укомплектованістю необхідним оснащенням, можливістю створення резервних фондів із засобів пожежогасіння та паливно-мастильних матеріалів. Крім того, фахівці управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС області слідкують за тим, аби лісові масиви були не засміченими, а просіки – захаращені. Особливо ті, що прилягають близько до населених пунктів або через які проходять повітряні електропроводи, нафто- та газопроводи. Рятувальники активно допомагають працівникам лісового та мисливського господарства створювати та оновлювати мінералізовані смуги, протипожежні розриви, ремонтувати водоймища тощо.

Під час здійсненні перевірок встановлено, що до початку пожежонебезпечного періоду виконано влаштування 130 км мінералізованих смуг (45 % від їх загальної протяжності), проведено перекриття 257 позапланових доріг.

В результаті оглядів лісництв фахівцями ДСНС виявлено цілу низку суттєвих недоліків, які можуть стати причиною виникнення масштабних лісових пожеж. Так, упродовж 2013 року на території області виникло 10 лісових пожеж, які спричинило нехтування населенням та керівниками лісгоспів правил пожежної безпеки.

Серед виявлених недоліків найбільш поширені: несправність пожежної та пристосованої техніки для гасіння пожеж, опорні пункти лісових господарств в повному обсязі не забезпечені протипожежним інвентарем, на спостережних вежах відсутні засоби зв’язку та оповіщення. Окрім цього, підприємства лісового господарства недостатньо забезпечені первинними засобами пожежогасіння, а самі засоби не пройшли відповідного технічного обслуговування.

Начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Львівській області Юрій Іванишин пропонує дієві методи для забезпечення пожежної безпеки лісових господарств: «Інформацію про стан забезпечення пожежної безпеки лісових масивів слід направляти у Львівську обласну державну адміністрацію, Львівську міську раду та керівникам підприємств лісового господарства. Це дасть можливість в цілому промоніторити ситуацію та прийняти ефективні рішення по вирішенню проблемних питань. Окрім цього, необхідно ініціювати розгляд питання стану пожежної та техногенної безпеки в екосистемах, лісомисливських та лісопаркових господарств на засіданнях комісій з питань ТЕБ та НС. На таких нарадах треба приймати конкретні рішення по запобіганню пожежам та приведення у повну готовність сил та засобів до реагування на небезпечні події. Звичайно ж, важливим аспектом для досягнення ефективного результату – є проведення масово-роз’яснювальної роботи із населенням, залучення представників засобів масової інформації для здійснення масштабних навчально-профілактичних кампаній».

Сподіваємося на усвідомлення керівництвом лісових господарств важливості даного питання та на швидке усунення виявлених недоліків. ГУ ДСНС у Львівській області також звертається до населення із застереженням, бути особливо уважними та обережними при використанню вогню на природі, аби Ваш відпочинок не став причиною масштабних пожеж.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Переймаючи досвід ...

КОМЕНТАРІ