Українські трудові мігранти закликають народних депутатів внесті зміни до виборчого законодавства

Українські трудові мігранти закликають народних депутатів внесті зміни до виборчого законодавства

18.04.14 15:39 0 725
15 квітня 2014 року учасники круглого столу "Шляхи усунення дискримінації виборчих прав громадян України, які перебувають за кордоном" ухвалили резолюцію, в якій закликають народних депутатів України внесті зміни до законодавства про вибори. Захід відбувся у Верховній Раді України з ініціативи заступника голови Комітету з питань европейської інтеграції свободівця Олега Панькевича. Текст резолюції учасники круглого столу скерували головам депутатських фракцій Верховної Ради України та українським громадським організаціям за кордоном.

У зверненні, зокрема, наголошується, що за кордоном живуть мільйони громадян України, а недосконалість чинного виборчого законодавства не дозволяє їм взяти повноцінну участь у голосуванні на виборах органів державної влади України.

2013 року Державний комітет статистики України та Інститут демографії та соціяльних досліджень імені М.В. Птухи НАН України підрахували, що лише за останні 2,5 роки на роботу за кордон виїхали 1,2 мільйона громадян України. Загалом їхню кількість оцінюють у 3 мільйони (Національний інститут стратегічних досліджень) або 4,5 мільйони (Інститут природознавства НАН України, МБФ "Карітас України"). Здебільшого це особи віком від 25 до 49 років, тобто виборці. За офіційною інформацією ЦВК, в Державному реєстрі виборців у закордонному виборчому окрузі станом на 28.02.2014 зареєстровано 460 994 виборців (10,2-15% від реальної кількости).

"Отож є труднощі з формуванням виборчих списків, які би відповідали реальній присутності громадян України у країнах масового перебування трудових мігрантів. Непоодинокими є випадки, коли до них потрапляють 1-5% громадян, що перебувають у відповідній країні. До прикладу, в Італії до виборчих списків внесено 1,14% громадян України, які, за експертними оцінками, працюють у цій країні, в Польщі – 1,47%, в Іспанії – 4,38% (аналіз офіційних даних ЦВК на чергових виборах народних депутатів 2012 р.)", – йдеться у резолюції.

Ще одна важлива проблема, яку порушено у зверненні учасників круглого столу, – випадки, коли до виборчих списків однієї закордонної виборчої дільниці включають кілька десятків тисяч виборців, тоді як найвища пропускна спроможність закордонної виборчої дільниці – 2 700 (аналіз офіційних даних ЦВК по останніх виборах Президента України 2010 р.).

Не вирішеною залишається також питання віддаленості виборчих дільниць від місця проживання виборців, яка може складати сотні і більше кілометрів. Адже, за чинним законодавством, дільниці можуть створювати тільки в приміщенні українських дипломатичних установ, що є у цій країні.

Учасники круглого столу закликали народних депутатів України внесті зміни до виборчого законодавства й створити дієві механізми реалізації виборчого права трудових мігрантів за межами держави. Зазначені зміни мали би стосуватися удосконалення процедури формування виборчих списків для закордонних виборчих дільниць, у тому числі внесення змін до Державного реєстру виборців та тимчасової зміни місця голосування; створення закордонних виборчих дільниць у місцях компактного проживання українських трудових мігрантів за кордоном. Також пропонується розглянути можливості запровадження дистанційного (кореспондентського або поштового) голосування для громадян України, які під час виборів перебувають за кордоном.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ