Володимир ХОМКО: «Ми продовжуємо жити за межею здорового глузду»

Володимир ХОМКО: «Ми продовжуємо жити за межею здорового глузду»

18.04.14 10:12 0 706
Саме з цієї далеко не оптимістичнішої фрази розпочав міський голова Рівного інтерв’ю про сьогоднішній стан справ в обласному центрі. За його словами, з липня 2012 року все місцеве самоврядування в Україні стало заручником Казначейства і перестало самостійно розпоряджатися навіть тими дуже невеликими коштами, які за законом повинні йти на потреби територіальних громад. При цьому ситуація із фінансовою блокадою органів місцевого самоврядування з року в рік лише погіршувалася.

- Яскравий приклад – в 2013 році обласний центрі виконав бюджет на 101 відсоток. І що? Все одно сімнадцять мільйонів гривень було заморожено. ситуація ще не змінилася. Всі рівненські водії клянуть міську владу за те, що на київському виїзді з обласного центру асфальт знятий, а новий не покладений.

Я обурююся цим неподобством не менше, але порадьте, що робити. Що може зробити міська влада, коли заплановані в бюджеті на ремонт цього відрізку дороги кошти просто «висять» в Казначействі. У цьому році капітальні видатки міських бюджетів взагалі не фінансуються. У такій ситуації говорити про якусь стратегію розвитку міст України взагалі не доводиться. Ми не можемо навіть вирішувати тактичні питання, бо не знаємо, що з платежів пропустить Казначейство, а що ні. За таких «правил гри» ми можемо лише одне – працювати на підтримання міського господарства, щоб воно протрималося до кращих часів. Це завдання номер один, і воно вимагає все більших зусиль.

Щоправда, є надія на реформу місцевого самоврядування, яку починає новий уряд. Якщо справді місцеві громади отримають можливість розпоряджатися коштами, які збираються на території у вигляді податків, то можна буде говорити про можливість сталого розвитку міст та сіл України. Все дуже просто – чим більше заробляють люди та підприємства, тим більше вони платять податків. Тобто більше коштів залишається на обслуговування територій, де вони живуть та працюють. Таким чином з’являється мотивація для всіх працювати краще. Це вже давно зрозуміли в Європі і успішно використовують на благо усіх місцевих громад і держави в цілому. Це єдина вірна політика держави в галузі місцевого самоврядування. Поки що в нас реформа тільки готується, усі ми з острахом дивимося на ситуацію на валютному ринку, бо якщо нинішній курс гривні збережеться, наш міський бюджет реально втратить не менше 400 мільйонів гривень. Незважаючи на весь цей «букет» проблем та негараздів, рівненська влада має достатньо досвіду для того, щоб мешканці міста не відчули на собі всі негативні явища сьогодення. Ми нормально пережили опалювальний сезон, ритмічно працює громадський транспорт, вивозиться сміття, місто прибрано до Великодня. Сподіваюсь, днями буде заасфальтовано злощасний київський виїзд.

Газета „Рівне Ракурс”, Володимир КОНЄВ

Про це повідомили у Рівненській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: Чернігівських рятувальників ...

КОМЕНТАРІ