Полковник Михайло Немеш: "Я й тепер з великим задоволенням іду з "операми" розкривати злочини й працюю по дві-три доби на місці пригоди, доки не знайдемо злочинця"…

Полковник Михайло Немеш: "Я й тепер з великим задоволенням іду з "операми" розкривати злочини й працюю по дві-три доби на місці пригоди, доки не знайдемо злочинця"…

19.04.14 15:57 0 765
З нагоди 95-річчя українського карного розшуку ми запросили до розмови заступника начальника УМВС України в Закарпатській області - начальника кримінальної міліції полковника Михайла Немеша, який, власне, є куратором кримінального блоку закарпатської міліції загалом і карного розшуку в першу чергу.

- Передовсім я щиро вітаю, - каже полковник Немеш, - особисто від себе і від імені керівництва управління, весь особовий склад закарпатського карного розшуку з 95-річчям служби. Бажаю всім сімейного благополуччя, довгих років життя, успіхів у роботі. Щоб всі негаразди залишилися в минулому, а в майбутньому у вас було тільки добро і Божа благодать! Користуючись нагодою, вітаю також і з Пасхальними святами, які святкуватимемо незабаром. Нехай Бог усіх вас оберігає й воскресає у ваших серцях! Кохання вам від ваших дружин і радості від ваших діточок!

- Михайле Федоровичу, знаємо, що і ваш шлях у міліції тісно пов'язаний з карним розшуком.

- Коли відбулося скорочення відділу дорожньої міліції в Хусті, де я працював старшим інспектором, постало питання, де продовжувати службу. У мене був вибір перейти в Державтоінспекцію, але я прийняв рішення піти служити «опером» карного розшуку Тячівського РВ УМВС. Це був 1996 рік. Після того, уже в 2005 році, доля знову привела мене в карний розшук. Так сталося, що я з посади першого заступника начальника Тячівського райвідділу міліції змушений був вибирати посаду або начальника відділу служби БЕЗ, де я колись працював, або переходити в інший район на посаду начальника відділення. Але я з великим задоволенням пішов працювати рядовим «опером» карного розшуку, уже в званні підполковника міліції. І тоді мною було розкрито ряд серйозних злочинів, зокрема вбивств, за що я був відзначений міністром як кращий працівник карного розшуку України і нагороджений відповідною відзнакою МВС.

Я ніколи не жалкував про свій вибір і вже будучи заступником начальника УМВС і полковником міліції, я з великим задоволенням іду з «операми» розкривати злочини й працюю по дві-три доби на місці пригоди, доки не знайдемо злочинця.

- А які риси справжнього розшуківця? Вочевидь, не кожен міліціонер може гідно працювати в цій надзвичайно важкій службі.

- У першу чергу тут працюють люди, які здатні терпіти всі «тяготи служби». Людина, яка може й добу просидіти в засідці на злочинця. Людина, яка не здає інтереси служби, яка не працює на злочинця, а працює на авторитет міліції. Людина, яка вміє виконувати задачу, поставлену керівництвом щодо розкриття злочину. Справжній «опер» - це психічно та морально стійка людина, яка дивиться за своєю поведінкою як на службі, так і в побуті. Адекватна розумна людина, яка розуміє, що зброя, яку їй дала держава, це не жарти.

- З якими показниками в роботі прийшли закарпатські розшуківці до свого професійного свята?

- Показники хороші. Із 7 скоєних цьогоріч у краї навмисних вбивств усі розкрито. По одному вбивству особа оголошена в розшук, це по Воловецькому району, де було скоєно вбивство жінки похилого віку.

Найрезонансніший злочин – це вбивство російського підприємця П. в Мукачеві, власника мережі кав′ярень. Особи затримані – це два мешканці м.Києва, які вже доставлені на Закарпаття й взяті під варту. Слідство у справі триває.

Хотів би відзначити роботу працівників карного розшуку по таких видах злочинів, як злочини минулих років. Їх розкрито на 394 більше, ніж в минулому році. Безпосередньо розшуківцями розкрито на 37 злочинів більше (461 проти 424).

- А як ситуація з розкриттям розбійних нападів? Їх цьогоріч явно побільшало, причому бандити нападають на всіх підряд: на автозаправки, оселі відомих людей, навіть на церковних настоятелів…

- Справді, маємо цьогоріч в області вже 20 розбійних нападів. Більше половини з них розкрито, по частині розбоїв у нас є хороші напрацювання, і думаю, що найближчим часом вони будуть розкриті. Ситуація з розкриттям цих злочинів пов′язана з дестабілізацією в країні. Більшість працівників міліції задіюються на забезпечення охорони громадського порядку, тому менше уваги приділяється профілактиці. Але як тільки стабілізується ситуація в області, ці злочини будуть розкриватися.

- Нині багато говориться про те, що на руках в громадян з′явилася нелегальна зброя, яку нерідко застосовують злочинці. Міліція багато зброї вже вилучила?

- Безпосередньо працівниками карного розшуку розкрито 17 фактів нелегального зберігання зброї. Загалом же по області міліція веде 76 кримінальних проваджень по зброї, частина з них вже направлена до суду. Основна наша увага приділяється добровільній здачі громадянами зброї та боєприпасів, що звільняє їх від кримінальної відповідальності. Таких випадків побільшало в кілька разів.

-Кого з самих розшуківців відзначите з нагоди професійного свята?

- З найбільш досвідчених розшуківців хотів би відмітити самого начальника УКР УМВС полковника міліції Василя Лешка, його заступників Тараса Белінського та Івана Повханича. Вони безпосередньо виїжджають на всі важкі злочини й беруть активну участь в їх розкритті. Це також начальник відділу УКР Михайло Немеш, заступник начальника відділу Михайло Кукуч, начальник сектору з розшуку злочинців Василь Стойка.

- Знаю, що в карному розшуку працюють і жінки. Хто вони?

- Справді, у нас в управління розшуку наразі служать 3 жінки, досвідчені офіцери. Це Олена Дупелич, Адріана Кострубанич, Наталія Теміцька. Дай їм Бог здоров′я, терпіння, що вони нарівні з колегами-чоловіками витримують нашу нелегку роботу й відносяться до неї з порозумінням.

- Кого ще згадаєте?

- На завершення хочу звернутися до всіх ветеранів карного розшуку, до всіх начальників управлінь, які керували у свій час цими підрозділами. Бажаю їм усіх земних благ, Божого благословення, родинного достатку. Ми за них пам′ятаємо і завжди запрошуємо в гості. І тепер, з нагоди ювілею, кожному ветерану начальник УМВС вручив пам′ятну медаль, цінні подарунки, буклети й книжки до 95-річчя карного розшуку.

Розмову вів Володимир ПАВЛЮХ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: У МВС визначено керівників ...

КОМЕНТАРІ