Напередодні Великодніх свят рятувальники перевірили стан пожежної та техногенної безпеки храмів Львівщини

Напередодні Великодніх свят рятувальники перевірили стан пожежної та техногенної безпеки храмів Львівщини

19.04.14 08:08 0 688
Напередодні Великодніх свят Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області здійснило щорічну планову перевірку сакральних споруд Львівщини. Такі заходи здійснюються з метою попередження виникнення пожеж чи інших небезпечних подій, аби свято пройшло безпечно.

Проблема безпечного утримання релігійних споруд з кожним днем стає все більш актуальною. Невтішні цифри статистики свідчать, що в період з 1991 до 2014 року в приміщеннях релігійних споруд виникла 91 пожежа, внаслідок чого вогнем було знищено 26 церков, а ще 64 зазнали значних руйнувань та збитків.

Заступник начальника управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Віктор Греков вважає проблематику збереження духовно-релігійної спадщини особливо важливою: «Вагомим чинником пожежної безпеки є людський фактор. Під час здійснення перевірок ми досить часто виявляємо факти самовільного оброблення церков ззовні пластмасовою вагонкою, що створює додаткове пожежне навантаження – пластмаса згорає за лічені секунди, а під час її горіння виділяються надзвичайно токсичні продукти горіння. Традиційним порушенням також є прикрашання ікон, вівтарів у храмах різноманітною ілюмінацією. Такі елементи декору часто стають сприятливою умовою для виникнення горіння. Нажаль, такі приклади не є поодинокими, а церковна громада, яка повинна бути першим господар

При здійсненні перевірок інспектори наглядово-профілактичного блоку ДСНС Львівщини виявляють порушення вимог правил улаштування електроустановок. Крім того, у храмах відсутня нормативна кількість первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників), частина об’єктів не обладнані установками протипожежної автоматики, а на деяких – установки знаходяться в непрацездатному стані. Трапляються випадки, коли духовенство нехтує встановленням блискавкозахисту, що в подальшому може спричинити пожежу, особливо у нашому регіоні, враховуючи кліматично-географічні особливості.

За результатами перевірок наставникам храмів вручили приписи, в яких пропонуються заходи щодо усунення виявлених порушень чинного законодавства в галузі пожежної безпеки. Окрім цього, під час здійснення оглядів, рятувальники проводили інструктажі з церковними комітетами культових споруд щодо дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки. Розроблено «Інструкцію про заходи пожежної безпеки в Храмах», пам’ятки та «Звернення до парафіян» з приводу суворого дотримання правил пожежної безпеки під час церковних богослужінь, які вручали настоятелям церков та доводилися до сільської громади під час проведення богослужінь.

З ініціативи ДСНС Львівщини організовано чергування членів добровільних пожежних дружин та команд під час святкування Великодня.

Фіксуємо приємні приклади того, що проходять такі перевірки не дарма, адже з кожним роком стан пожежної та техногенної безпеки сакральних споруд покращується. Так, упродовж 2013-2014 р.р. здійснено обробку дерев’яних конструкцій у 4-х релігійних спорудах, ще у 2-х – здійснено монтаж установок пожежної сигналізації та влаштовано системи блискавкозахисту

Вже у цьому році у Львівській Митрополії Римсько-Католицької Церкви здійснено монтаж установки пожежної сигналізації та закуплено 85 вогнегасників. Такі заходи дають можливість максимально попередити виникнення пожеж та оперативно реагувати при їх виникненні.

Головне управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Львівській області звертається до населення із закликом бути особливо обережними, уважними та відповідальними у поводжені із вогнем, електричними приладами та оздоблювальними матеріалами.

Нехай свято пройде весело та безпечно!
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Наші кращі випускники: ...

КОМЕНТАРІ