Презентовано техніко-економічне обґрунтування реконструкції Чернігівської ТЕЦ

Презентовано техніко-економічне обґрунтування реконструкції Чернігівської ТЕЦ

19.04.14 17:18 0 757
Реконструкція Чернігівської ТЕЦ – принципове питання, що стоїть перед депутатами нинішнього скликання. Підійти до його вирішення зважено й відповідально закликає міський голова Олександр Соколов.

«У 2012 році ми затвердили Стратегічну програму розвитку Чернігівської ТЕЦ на 10 років. Маємо бути послідовними у своїх діях, аби ні зараз, ні через 5-10 років не допустити збоїв у теплозабезпеченні жителів міста», - зазначив О. Соколов.

З техніко-економічним обґрунтуванням реконструкції Чернігівської ТЕЦ перед депутатами та керівниками структурних підрозділів міської ради виступив генеральний директор ТОВ фірми «ТехНова» Олександр Корчинський. Він розповів, що за останні роки виконано цілий ряд замін застарілого обладнання і мереж на більш сучасне й економічне. Проте в результаті експертних консультацій і фахових висновків прийнято рішення про потребу будівництва нового котла, що працюватиме за технологією циркуляційного киплячого шару (ЦКШ).

Загальна вартість проекту складе орієнтовно 98 млн. дол. США, з яких 50 млн. – вартість самого котла, а 48 млн. – вартість робіт і додаткового обладнання.

В результаті реалізації цього проекту вдасться досягти:

- забезпечення надійного теплопостачання всіх споживачів міста – як населення, так і бюджетних закладів та промислових об’єктів;

- заміни дорогого закордонного газу на значно дешевше вітчизняне вугілля;

- зменшення шкідливих викидів у атмосферу в 8 разів.

Розробники акцентують увагу, що термін впровадження всього проекту від початку документального оформлення до введення в експлуатацію – майже 5 років. А термін окупності становить 91 місяць.

О. Корчинський наголосив, що повна собівартість теплової енергії при роботі на вугіллі буде в 4 рази меншою, порівняно з використанням газу.

Депутатів міськради цікавить механізм фінансування проекту та подальша доля цілісного майнового комплексу ТЕЦ, який перебуває в оренді ТОВ фірми «ТехНова».

Міський голова висловив стурбованість тим, що в разі залишення ситуації як є, можна просто згаяти час. «Старе обладнання врешті решт відпрацює свій ресурс, а не подбавши вчасно про нове, ми залишимо пів міста напризволяще», - сказав О. Соколов. Він сподівається, що оскільки будівництво нового котла відповідатиме вимогам енергозбереження та екологічності, до фінансування проекту вдасться залучити дешеві зарубіжні кредитні ресурси.

«Ми підписали Угоду мерів, маємо досвід успішної співпраці з USAID, тож маючи готове техніко-економічне обґрунтування ми вже можемо предметно працювати з міжнародними фінансовими інституціями», - зробив висновок О. Соколов.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: У Львівській області Олег ...

КОМЕНТАРІ