У Сумах призовників утримують як військовополонених, – учасник «Вільного мікрофону»

У Сумах призовників утримують як військовополонених, – учасник «Вільного мікрофону»

22.04.14 09:20 0 679
Жителі Західної України та Києва висловлюють побоювання, що влада "здасть" Донецьк і Луганськ, як це сталося з Кримом. Близько 70% учасників знімання народного проекту "Вільний мікрофон" телеканалу ZIK 19 квітня у традиційній рубриці програми "Питання тижня" негативно оцінили дії політиків на Східному «фронті».

«На Сході було надто тривале затягування часу з прийняттям рішень, дуже сповільнена реакція наших силових структур. Ще раніше була інформація, що Росія збирається нападати і на Крим, і на Донецьку та Луганську області, – реакції на випередження не було. Почали чухатися і рухатися, коли вже залізли зелені чоловічки на Крим», – мешканці Західної України закидають владі бездіяльність.

Та є важливий нюанс. Хоча лише одиниці народних ораторів вважають позицію української влади щодо Сходу країни адекватною, все ж народне опитування показало: люди розгублені і не знають, як насправді правильно чинити у цій ситуації. Так, стверджує більшість, влада мала б активніше протистояти поширенню сепаратизму у критичних регіонах. Утім, до яких кроків варто вдаватися? Лише одиниці вважають, що знають відповідь на це запитання. Причому позиції кардинально різняться.

Частина учасників проекту переконані, що владі потрібно перестати «жевать сопли и бороться за кресла и деньги», а починати діяти не просто активно, а навіть жорстко. Цікаво, що найбільш войовниче налаштовані жителі Києва.

Справжнім криком душі можна вважати виступ молодого хлопця, який приїхав волонтером-медиком до Києва з Санкт-Петербурга і вже два місяці живе на Майдані.

«Если так будет продолжаться, то через некоторое время бороться будет не за что. Ребята, нужно защищать страну. У меня отец из Украины, я наполовину украинец. Но вы, елки палки, вы – украинцы! Нужно же как-то целостность страны сохранить. Я был неделю назад в воинской части в Сумах. Там людей, которых призвали по повесткам, держат как военнопленных. Люди говорят: «Мы патриоты, мы пришли защищать свою страну, а нас здесь закрыли, не учат, не выдают оружия. Мы вообще не понимаем, что здесь делаем».

«Я считаю, что на востоке Украины действия могли бы быть более жесткими. Естественно против мирных граждан военные не должны применять оружие. А против сепаратистов можно открывать огонь на поражение», – заявив 50-літній кияни.

Діяти жорстокіше владя радять і в Тернополі та Ужгороді. Зокрема, молодий тернополянин висловив підозру, що широко розкрекламована антитерористична операція – фіктивна, адже результатів від її проведення немає. Навпаки, вороги захоплюють техніку, зманюють військових. А один закарпатець узагалі переконаний, що давно час ввести військовий стан. Мовляв, не варто і на Сході повторювати помилки, що були допущені в Криму.

«Боляче дивитися, як Росія хоче забрати кусочок нашої рідної України. Мені здається, що зараз без втручання, без боротьби ми вже нічого не доб’ємося. На мою думку, мирним шляхом вже нічого не вирішиться. Тому що президент Росії на Криму на зупиниться», – резюмувала молоденька пластунка з Тернополя.

Утім радикальні думки мають хай і не чисельних, але абсолютних опонентів. На їх думку, ситуація на Сході країни дуже напружена, тому потрібно зберігати витримку, адже навіть один гарячий та нерозсудливий крок може призвести до масового кровопролиття. У свою чергу понад половину опитаних усе ж сподіваються, що конфлікт вдасться вирішити без застосування зброї і насилля.

«Многие говорят, что надо сразу отправить войска, начать всех там разгонять жестко, может и так, – міркував 25-річний киянин, – Но с другой стороны... Начнешь всех разгонять, начнешь стрелять, - Путин скажет, що будет защищать русское население в Донецке, Харькове, Луганске».

«Я взагалі не знаю, що в такій ситуації має зробити влада. Якщо туди відправити військових і з їх допомогою намагатися вивести сепаратистів , то почнеться опір, така собі міні-війна. Може, будуть стріляти. Ймовірно, влада знає, що це не вигідно зараз», – припустив учасник «Вільного мікрофону» в Рівному.

Та якими б не були дії влади, все ж доля Сходу головним чином залежить від його людей, від їхнього позиції. «Народ на сході живе міфами. Такими, що на голову не налазять: про мови, про свята, що начебто забороняють», – дивувався молодий киянин.

Відтак учасники «Вільного мікрофона» у шести обласних центрах Західної України та Києва передусім зверталися не до політиків, а до «східняків»: прокиньтеся, визначіться, в якій країні хочете жити і дайте гідний опір сепаратистам! Не можна боязко сидіти по домівках, коли в твоє місто, на твою Батьківщину приходять озброєнні чужинці.

«Єдине, що може змінити ситуацію, – це коли сам Схід підніметься, коли люди вийдуть на вулицю і повиганяють цих «зєльоних чєловєчєков», – переконана відвідувачка трибуни проекту на Майдані Незележності.

Більше думок щодо того, як повинна діяти влада, щоб вирішити конфлікт на Сході країни, можна почути у щовечора на телеканалі ZIK у спеціальних випусках «Вільного мікрофона» - «Питання тижня». Поточні випуски програми дивіться щодня і щогодини у денний та вечірній час.

Нагадаємо, шо трибуна справжньої свободи слова "Вільний мікрофон" від ZIKу щосуботи працює з 13:00 до 15:00 за адресами: Луцьк – Театральний майдан, Рівне – майдан Незалежності, Київ – Майдан Незалежності, Тернопіль – Театральний майдан, Івано-Франківськ – вул. Незалежності, Ужгород – площа Шандора Петефі, Львів – пр. Свободи біля пам’ятника Т. Шевченкові.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ