Про це йдеться у сюжеті журналіста перших західноукраїнських новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK) Ірини Сало.
Дослідники розповідають, витоки вегетаріанства в Галичині беруть початок ще з ІХ століття. Перші знайдені в архівах кулінарні переписи – це рецепти страв без застосування м’яса. У ХІХ столітті Львів був своєрідним вегетаріанським центром Східної Європи. Однак з приходом СРСР культура такої їжі поступово зникла. Тож професійні кухарі вирішили знову відновити на неї попит. Не потрібно перебирати кулінарні традиції Заходу, оскільки Львів має свою автентичну вегетаріанську кухню – її потрібно лише пригадати та трішки адаптувати до сучасних духовок, газових плит і пароконвектоматів.
«Переписи цих страв ми знаходили в старих церковних книжках, зошитах чи меню давніх львівських ресторанів і намагалися їх готувати вже на теперішніх кухнях. Дуже важко відтворити страви, які готувались у печі чи в старих духовках, на газовій плиті чи, скажімо, на індукційних плитах. Зараз ми намагаємось зробити дві стави, рецепт однієї з яких має близько двохсот років. Інший – записаний у книзі, яка вийшла ще у 1901 році», – розповів член ГО «Клубу галицької кухні» Всеволод Поліщук.
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: У Львівській області ...