23 квітня світ відзначає День книг та авторського права

23 квітня світ відзначає День книг та авторського права

24.04.14 16:57 0 643
Щороку 23 квітня світ відзначає День книг та авторського права. Його проголосили на 28-й сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 року (Резолюція №3.18) і відзначають з 1996 року.

23 квітня – це символічна дата. У цей день 1616 року померли всесвітньо відомі Інка Гарсіласо де ла Вега, Мігель де Сервантес та Вільям Шекспір. Рішення про відзначення Всесвітнього дня книг та авторського права було прийнято з метою просвіти, розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найбільшим засобом поширення знань, найбільш надійним способом їх збереження. В резолюції відзначається також ефективність проведення в цей день книжкових виставок та ярмарок.

При прийнятті рішення враховувався досвід країн та організацій, які вже раніше проводили День книги, пише Вікіпедія.

Зокрема, в Іспанія в 1926 році король Альфонс XIII підписав декрет про святкування в Іспанії Дня іспанської книги, і, після деякої полеміки, було прийнято рішення, що цим днем буде 23 квітня – день смерті Мігеля Сервантеса. У Барселоні цей день збігся зі світом на честь заступника Каталонії святого Георгія, коли книготорговці влаштували грандіозний книжковий ярмарок. Саме там, 1931 року з’явився звичай дарувати троянду кожному, хто придбає книгу.

Існує ще одна традиція сьогоднішнього свята – щорічно, починаючи з 2001 року, в цей день оголошують місто, якому присвоєно звання Світової столиці книги. У комітет, який обирає населений пункт, входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних книговидавничих організацій – Міжнародного союзу видавців, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ та Міжнародної федерації книгопродавців. Присвоєння цього звання є свідченням бажання міст сприяти розвитку книговидавничої справи та читання, повідомляє calend.ru.

Світовими столицями книги ставали дуже різні міста – Мадрид (Іспанія), Олександрія (Єгипет), Нью Делі (Індія), Монреаль (Канада), Богота (Колумбія), Бейрут (Ліван), Любляна (Словенія), Буенос-Айрес (Аргентина), Єреван (Вірменія), Бангкок (Таїланд). А Світовий столицею книги 2014 року є місто Порт-Харкорт (Нігерія).

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ