Схід у полоні сепаратистів! Як врятувати Україну від розколу, коли влада бездіяльна?

Схід у полоні сепаратистів! Як врятувати Україну від розколу, коли влада бездіяльна?

24.04.14 17:36 0 686
Через події у східних областях, яким передувало захоплення Криму, трясе всю Україну. Якими можуть бути наслідки від сепаратистських «бунтів» у Слов’янську, Краматорську, Маріуполі, - дестабілізація ситуації, зрив виборів 25 травня, відокремлення східних регіонів? Чому влада мляво реагує на реальні загрози для цілісності країни? Що насправді відбувається по іншу сторону Дніпра та кому вигідний таки стан речей?

Про це йтиметься у прямому ефірі програми журналістських розслідувань «Народний контроль» 23 квітня, о 22:00 на телеканалі ZIK. А, головне, авторитетні експерти розкажуть про конкретні кроки, до яких має вдатися і нинішня влада, і, що не менш важливо, мешканці Сходу, якщо вони й справді – а про це свідчать соціологічні опитування – прагнуть жити в Україні, а не стати «губернією» Росії.

Як і раніше у випадку з Кримом, у ситуації на Сході країни дії влади дивують. Левова частина людей вражені: Україна вже втратила частину своєї території, невже на черзі – Луганська, Донецькі області? Щоправда, чимало українців лише розводять руками: ситуація видається настільки заплутаною, що люди уже просто не розуміють, що діється і як насправді варто чинити. Та експерти однозначні: влада не лише не працює на випередження, а й реагує із суттєвим запізненням. Зрештою, навіть активно анонсована антитерористична операція не пригасила запал сепаратистів.

«Влада спізнюється навіть не на крок, а на всі два, - коментує директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський. – Усі ці події на Сході можна було випередити своєчасними рішеннями, адже ми мали попередження втратою Криму».

Причину бездіяльності влади, яка наче живе не в українських реаліях, що близькі до військових, а у своєму окремому світі, й шукатимуть експерти у студії. А ще «Народний контроль» продемонструє в ефірі унікальне відео. Воно свідчить: головними дійовими особами, які начебто від імені народу Донбасу вимагають проведення референдуму та, як наслідок, федералізацію чи навіть відокремлення від України, є не місцеві жителі, а «гастролери» із сусідньої держави. Відзняті кадри доводять безпосередню причетність Росії до подій на Сході.

«Те, що зараз відбувається на Сході - це реалізація геополітичної стратегії Росії, зокрема її президента Володимира Путіна», - пояснює політолог Геннадій Шипунов.

Хто насправді може стати на шляху імперським амбіціям Путіна? Тут експерти одноголосні: вагоме значення у майбутньому країни матиме саме позиція жителів Сходу. За словами директора Соціологічної групи «Рейтинг» Олексія Антиповича, переважна більшість східняків – проти приєднання до Росії.

Зрештою, останній тиждень показав: Схід поволі прокидається! Якщо Південь - Запоріжжя, Одеса, Дніпропетровськ - практично одразу дали гідну відповідь сепаратистам, то поступово на вулиці починають виходити і Донецьк із Луганськом. Чи вистачить людям сил, відваги та бажання зберегти країну, щоб масово заявити про свою позицію, простояти озброєним «зеленим чоловічкам»?

«За увесь час Незалежності Україна ще не потрапляла в такі складі обставини, які маємо від початку цього року, - говорить автор і ведучий програми Дмитро Добродомов. - Очевидно, зараз і владі, і людям потрібно приймати вельми непрості рішення. Та якщо народ з гідністю тримає удар, то дії влади, а точніше її бездіяльність – вражають. Що це? Слабкість? Неспроможність тримати ситуацію під контролем та дати справжню відсіч сепаратистам? Чи, може, свідомі дії, за якими влада просто «здає» незручні для себе регіони України? Саме це ми й спробуємо з’ясувати. Та все ж головну увагу звернемо увагу не так на те: правильно чи ні чинять політики, - а що потрібно зробити для збереження цілісності країни. У тому числі й нам – мешканцям України – і тут на Заході, а головне на Сході. Чи готовий Схід протистояти окупантам?».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівному відбувся ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ