Участь у заході взяли донька Дарії Цвєк Зоряна Жовнірук, а також онук з сім’єю.
Програма передбачає встановлення дощок не тільки відомим історичним діячам, але й маловідомим постатям та унікальним особистостям. Важливою складовою проекту є не тільки інформування про саму особистість, але й відображення зв’язку із нашим містом. Таким чином організатори прагнуть звернути увагу мешканців та гостей міста на культурно-історичну вагу Івано-Франківська. Унікальність програми полягає у тому, що дана анотаційна дошка окрім короткої інформації про відомих осіб, містить ще й посилання (QR-code) на спеціально розроблений сайт – geroi.if.ua, де можна отримати детальнішу інформацію про подію чи постать.
Народний депутат України Руслан Марцінків зауважує, що ідея встановлення дошки Дарії Цвєк виникла з самого початку проекту і прикметно, що це проходить у третій день Великодня. «Постать Дарії Цвєк – доволі багатогранна. Вона відома усім українським родинам як відомий кулінар, кондитер. Певно усі газдині мають кулінарні книги Дарії Цвєк. Насправді, ця унікальна жінка була учителем, виховувалася в інтелігентній родині, але після війни доля змусила її працювати поваром у лікарні. І саме тут відкрився кулінарний талант Дарії. Насправді, кажуть, що її рецепти тому такі вдалі, що більше зосереджені на українських традиціях і покликані зберегти народно-родинні традиції українських сімей», - розповів нардеп.
Зоряна Жовнірук приїхала зі Львова, щоб вшанувати пам'ять матері. Донька поділилася спогадами про матір та запевнила, що усі без виключень рецепти у книгах Дарії Цвек випробувані особисто нею. Багатьма рецептами пані Зоряна користується й досі.
Депутат міської ради Оксана Савчук наголошує, що почасти здавалося б доволі відомі люди і становлять найбільшу загадку. За словами депутата, саме такою є Дарія Цвек. «Її талант привернув увагу кожної української жінки. І досі багато сімей насолоджуються фірмовим печивом Дарії Цвєк. Саме тому ми вирішили приготувати це печиво і почастувати ним усіх присутніх. Традиції – це не тільки минуле, але й майбутнє», – любила повторювати пані Дарія. Її кулінарні книжки лише на перший погляд є збірками рецептів, насправді ж це – енциклопедії зі створення домашнього затишку по-українськи», - пояснює Оксана Савчук.
Довідка: Дарія Цвєк народилася 10 жовтня 1909 року на Тернопільщині і прожила 95 років. Батько, Яків Маркевич, працював у Варшаві інспектором Міністерства скарбу. Мати Дарії Цвєк довгий час була головою Спілки українок. Дарія успішно грала у симфонічних оркестрах. Після закінчення ґімназії вона вступила до педагогічного семінару Українського педагогічного товариства (1923–1927, «Рідної Школи») у Коломиї. Згодом пішла працювати вчителем: більш, ніж 35 років викладала біологію у школі та працювала на станції юних натуралістів. Дарія вийшла заміж, згодом з'явилися діти. З чоловіком, філологом за освітою, Дарія Цвєк прожила 47 років. Після Другої світової війни Дарія Цвєк змушена була залишити вчительську роботу і заробляти працею на кухні у лікарні для «високопоставлених» осіб. Так Дарія Цвєк стала відомою в місті куховаркою. У 1961 році, завдяки Ірині Вільде, у львівському видавництві «Каменяр» вийшла перша книга рецептів «Солодке печиво». Згодом цю книгу було перевидано дев’ять разів. Наступні – «У будні і свята», «На добрий вечір», «Святкова кухня», «Святкуємо всі» та інші. Збірка її рецептів та порад «Малятам і батькам» була визнана «Книгою року-2002». А загальний наклад книг Дарії Цвєк становить п’ять мільйонів примірників – її збірки стали справжніми бестселерами. Секрет шаленої популярності простий: як і у все, за що бралася, у ці книги авторка вкладала душу.
Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: головний редактор УкрЗахідІнформ
.
Попередня новина: В Житомирській області у ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...