В Івано-Франківську встановили анотаційну дошку Дарії Цвєк

В Івано-Франківську встановили анотаційну дошку Дарії Цвєк

24.04.14 18:49 0 760
22 квітня на фасаді будинку 9, що на вулиці Шашкевича встановили анотаційну дошку українському народному кулінару Дарії Цвєк. Відкриття пройшло за участю народного депутата України Руслана Марцінківа та голови постійної депутатської комісії з питань духовного відродження, культури, освіти, молодіжної політики та спорту в міській раді Оксани Савчук в рамках запровадженої програми «Івано-Франківськ – місто героїв». Організатори з нагоди відкриття приготували за рецептом Дарії Цвек тістечка і пригощали усіх присутніх.

Участь у заході взяли донька Дарії Цвєк Зоряна Жовнірук, а також онук з сім’єю.

Програма передбачає встановлення дощок не тільки відомим історичним діячам, але й маловідомим постатям та унікальним особистостям. Важливою складовою проекту є не тільки інформування про саму особистість, але й відображення зв’язку із нашим містом. Таким чином організатори прагнуть звернути увагу мешканців та гостей міста на культурно-історичну вагу Івано-Франківська. Унікальність програми полягає у тому, що дана анотаційна дошка окрім короткої інформації про відомих осіб, містить ще й посилання (QR-code) на спеціально розроблений сайт – geroi.if.ua, де можна отримати детальнішу інформацію про подію чи постать.

Народний депутат України Руслан Марцінків зауважує, що ідея встановлення дошки Дарії Цвєк виникла з самого початку проекту і прикметно, що це проходить у третій день Великодня. «Постать Дарії Цвєк – доволі багатогранна. Вона відома усім українським родинам як відомий кулінар, кондитер. Певно усі газдині мають кулінарні книги Дарії Цвєк. Насправді, ця унікальна жінка була учителем, виховувалася в інтелігентній родині, але після війни доля змусила її працювати поваром у лікарні. І саме тут відкрився кулінарний талант Дарії. Насправді, кажуть, що її рецепти тому такі вдалі, що більше зосереджені на українських традиціях і покликані зберегти народно-родинні традиції українських сімей», - розповів нардеп.

Зоряна Жовнірук приїхала зі Львова, щоб вшанувати пам'ять матері. Донька поділилася спогадами про матір та запевнила, що усі без виключень рецепти у книгах Дарії Цвек випробувані особисто нею. Багатьма рецептами пані Зоряна користується й досі.

Депутат міської ради Оксана Савчук наголошує, що почасти здавалося б доволі відомі люди і становлять найбільшу загадку. За словами депутата, саме такою є Дарія Цвек. «Її талант привернув увагу кожної української жінки. І досі багато сімей насолоджуються фірмовим печивом Дарії Цвєк. Саме тому ми вирішили приготувати це печиво і почастувати ним усіх присутніх. Традиції – це не тільки минуле, але й майбутнє», – любила повторювати пані Дарія. Її кулінарні книжки лише на перший погляд є збірками рецептів, насправді ж це – енциклопедії зі створення домашнього затишку по-українськи», - пояснює Оксана Савчук.

Довідка: Дарія Цвєк народилася 10 жовтня 1909 року на Тернопільщині і прожила 95 років. Батько, Яків Маркевич, працював у Варшаві інспектором Міністерства скарбу. Мати Дарії Цвєк довгий час була головою Спілки українок. Дарія успішно грала у симфонічних оркестрах. Після закінчення ґімназії вона вступила до педагогічного семінару Українського педагогічного товариства (1923–1927, «Рідної Школи») у Коломиї. Згодом пішла працювати вчителем: більш, ніж 35 років викладала біологію у школі та працювала на станції юних натуралістів. Дарія вийшла заміж, згодом з'явилися діти. З чоловіком, філологом за освітою, Дарія Цвєк прожила 47 років. Після Другої світової війни Дарія Цвєк змушена була залишити вчительську роботу і заробляти працею на кухні у лікарні для «високопоставлених» осіб. Так Дарія Цвєк стала відомою в місті куховаркою. У 1961 році, завдяки Ірині Вільде, у львівському видавництві «Каменяр» вийшла перша книга рецептів «Солодке печиво». Згодом цю книгу було перевидано дев’ять разів. Наступні – «У будні і свята», «На добрий вечір», «Святкова кухня», «Святкуємо всі» та інші. Збірка її рецептів та порад «Малятам і батькам» була визнана «Книгою року-2002». А загальний наклад книг Дарії Цвєк становить п’ять мільйонів примірників – її збірки стали справжніми бестселерами. Секрет шаленої популярності простий: як і у все, за що бралася, у ці книги авторка вкладала душу.

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області у ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ