В Житомирській області у Кодні впорядкували братську могилу учасників гайдамацького повстання Коліївщина

В Житомирській області у Кодні впорядкували братську могилу учасників гайдамацького повстання Коліївщина

24.04.14 19:01 0 645
Управління культури облдержадміністрації, відділ культури Житомирської райдержадміністрації та обласний краєзнавчий музей долучилися до відзначення Міжнародного дня пам’яток і визначних місць та Дня пам’яток історії та культури. З цієї нагоди 17 квітня у селі Кодня Житомирського району було впорядковано братську могилу учасників гайдамацького повстання Коліївщина.

На місці поховання учасників гайдамацького руху було насипано могильний курган, на вершині якого встановлено моноліт з чорного лабрадориту висотою у вигляді орлиного крила з написом «Вічна слава народним борцям Коліївщини 1768-1968». Пам’ятник урочисто відкрили 28 червня 1968 року.

Гайдамацькі заворушення розпочалися ще в 30-х роках XVIII ст., коли в окремих районах Волині спалахували повстання проти соціального та національного гніту. На теренах нашої області в районі Радомишля і Брусилова діяв гайдамацький загін Івана Бондаренка і Корнія Москаленка, під Бердичевом - загін Клима Крутя і Василя Щербини. Польсько-шляхетський уряд, залучився підтримкою російських військ з метою придушення народного руху, що дозволило розправлялися з небаченою жорстокістю з його учасниками. Страшну славу в придушенні Коліївщини має село Кодня, де протягом 1768-1772 рр. працювала польська військово-судова комісія.

Відомий збірник документів «Кодненська книга» дає описи 326 справ засуджених, з яких 218 отримали смертний вирок. Страти в Кодні тривали до 1772 року, потім їх перенесли в інші міста. За різними джерелами у цьому населеному пункті поховано від 218 до 414 і навіть до 3000 людей, але наразі встановити точну кількість загиблих вже неможливо.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Хмельниччина: на ...

КОМЕНТАРІ