Сергій Рудик: Земельний кадастр – основа для інтеграції інших кадастрів в Україні

Сергій Рудик: Земельний кадастр – основа для інтеграції інших кадастрів в Україні

24.04.14 19:31 0 743
Голова Держземагентства України Сергій Рудик під час робочої зустрічі із заступником Міністра екології та природних ресурсів України Олександром Настасенком обговорили практичні результати пілотного проекту щодо створення національної інфраструктури гепросторових даних (НІГД) у Фастівському районі Київської області. Пілотний проект уже налічує 22 тематичних набори даних в он-лайн доступі і понад 200 інформаційних шарів, нанесених на вже створену електронну карту України, а саме: дані про земельні ділянки, водні та лісові ресурси, наземні і підземні комунікації та мережі, будівлі та адреси, об'єкти інфраструктури, статистичні, демографічні показники, дані для оподаткування тощо.

Очільник земельного відомства акцентував увагу колег на тому, що земельний кадастр є основою для можливої інтеграції усіх державних кадастрів в Україні. Першим кроком до створення такої системи може стати інтеграція з прив'язкою до електронної кадастрової карти кадастрів лісового та водного фондів, надр, об'єктів природно-заповідного фонду, природоохоронних зон, що є важливою складовою на шляху до створення НІГД.

Створення національної інфраструктури геопросторових даних є наступним етапом розвитку Державного земельного кадастру та передбачає автоматизовану взаємовигідну інтеграцію з кадастрами інших відомств. На Державний земельний кадастр – складна геоінформаційна система, яка за своєю інфраструктурою, обсягом даних та кількістю операцій не має аналогів ні в одному іншому міністерстві або відомстві країни. Це відзначив Сергій Рудик та поставив завдання найближчим часом вийти з конкретними пропозиціями до усіх зацікавлених міністерств та відомств щодо можливості нанесення на електронну кадастрову карту України просторових та атрибутивних даних, які є в їхньому розпорядженні.

Держземагентство напрацювало унікальне програмне забезпечення, методологію, технології, що дозволяють реалізувати державні програми щодо створення національної інфраструктури геопросторових даних. Земельне відомство готове надати ресурс усім зацікавленим відомствам, які на основі сучасних технологій могли б вносити дані та користуватися ними в практичній діяльності. Про перспективність роботи у цьому напрямі свідчать результати пілотного проекту щодо створення національної інфраструктури геопросторових даних на базі Державного земельного кадастру.

НІГД розглядається не як "супербаза", у якій фізично зібрані геопросторові дані різних відомств і організацій, а як "система інтеграції" геопростросторових даних, які створюються різними органами державної влади та місцевого самоврядування, зацікавленими організаціями та фізичними особами на єдиній геодезичній та картографічній основі за єдиними стандартами і технічними регламентами з уникненням конфлікту інтересів відомств.

Це завдання не просте. Адже нині навіть у розвинених країнах світу роботи щодо створення інфраструктури геопросторових даних лише на стадії теоретичних напрацювань. У серпні 2014 року ООН планує створити Комітет з геопросторової інформації (UN-GGIM), а представники від України вже входять до оргкомітету Європейського відділення. Розробка законодавства в даній сфері і створення подібної системи є обов'язковими для країн ЄС.

За результатами міжвідомчої наради прийнято рішення стосовно підготовки меморандуму про співпрацю щодо створення національної інфраструктури геопросторових даних. Ініціатори побудови НІГД наголошують, що в результаті держава матиме повну електронну карту України в одному місці, що вплине на прийняття ефективних управлінських рішень, скорочення витрат бюджетів усіх рівнів, прозорість та залучення інвестицій, можливість моделювання надзвичайних ситуацій і шляхів їх ліквідації, а також сприятиме прискоренню економічного розвитку країни.

Про це повідомили в Головному управлінні Держземагентства в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: Волинські правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ