За останні роки в Україні зареєстровано 220 випадків малярії

За останні роки в Україні зареєстровано 220 випадків малярії

26.04.14 10:41 0 644
25 квітня у світі відзначають Всесвітній день боротьби проти малярії, який був заснований державами – членами ВООЗ на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я у 2007 році.

Про це повідомили у прес-службі Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

Як зазначають представники ВООЗ, для збереження і прискорення прогресу в боротьбі з малярією, терміново необхідне додаткове фінансування. Тому тема Всесвітнього дня боротьби проти малярії у найближчі роки – «Інвестувати в майбутнє. Перемогти малярію».

ВООЗ повідомляє, що малярія продовжує загрожувати 40% населення світу. Щорічно хворіють на малярію більше як 500 мільйонів осіб, а понад один мільйон осіб помирає від цієї хвороби.

За даними фахівців Державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ», в Україні за період 2011-2013 років зареєстровано 220 випадків малярії (завезені з-за кордону), з них 70,9% – громадяни України, 29,1% – іноземці.

На Львівщині, за останні роки, зареєстровані лише поодинокі випадки малярії, завезені з-за кордону. Зокрема, у 2013 році на стаціонарному лікуванні у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні перебувала пацієнтка з діагнозом «Тропічна малярія». Після проведення етіотропного лікування хвора була виписана додому у задовільному стані. Останні років вона працювала у Замбії місіонером.

Довідка.

Малярія, відома раніше як болотна лихоманка, – інфекційне захворювання, що передається людині при укусах комарів роду Anopheles (в переважній більшості випадків так званих «малярійних комарів»). Перебіг хвороби супроводжується гарячкою, ознобом, потовиділенням, збільшенням розмірів селезінки та печінки, характеризується хронічним перебігом з можливістю рецидивів.

Збудниками малярії є найпростіші роду Plasmodium (плазмодії). Для людини патогенні чотири види цього роду: P. vivax, P. ovale, P. malariae і P. falciparum.

Джерелом інфекції є хвора на малярію людина або паразитоносій, в крові якого є зрілі статеві форми малярійних плазмодіїв (гаметоцити). Основний шлях передачі – трансмісивний, проте зараження може відбутися гемотрансфузійним (при переливанні крові) та парантеральним шляхом передачі. Епідеміологіного значення гемотрансфузійний та парантеральний шляхи передачі не мають, оскільки призводять до спорадичних випадків захворювання.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ