На Хмельниччині вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

На Хмельниччині вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

26.04.14 12:30 0 648
Напередодні 28-х роковин однієї з найтрагічніших дат в історії людства, яка обернулась лихом не тільки для народу України, але й для багатьох держав європейського континенту, - трагедії на Чорнобильській атомній електростанції, в обласному центрі відбулася низка заходів. Участь у них взяв голова облдержадміністрації Леонід Прус.

Зранку представники обласної та міської влади, громадських організацій, ліквідатори аварії та жителі краю поклали квіти та вінки до пам’ятника «Пожежним – Героям Чорнобиля», що біля Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області.

У ліквідації трагедії 28 років тому взяли участь 132 працівники пожежної охорони області. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять ліквідаторів. Потому запалили свічки у каплиці Пресвятої Богородиці Неопалимої Купини.

Заходи продовжилися на перехресті вулиць Кам’янецької та Прибузької, де відбувся мітинг-реквієм. До пам’ятника «Героям та жертвам Чорнобиля» присутні поклали квіти.

«Організацією Об’єднаних Націй Чорнобильська трагедія визнана катастрофою всесвітнього масштабу. Ця дата назавжди залишиться в серцях людей днем скорботи і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи, днем трагедії планетарного масштабу, днем невгамовного болю та застереження. Особливий сум за тими, хто першим став на перешкоді поширенню негативного впливу аварії, хто першим намагався приборкати непомірне радіоактивне полум’я», - сказав голова облдержадміністрації Леонід Прус.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих ліквідаторів, яких уже немає поруч з нами.

«Хмельниччина однією з перших областей України направила на ліквідацію аварії більше семи тисяч подолян. в цей сумний день, ми виголошуємо щирі слова подяки пожежним управління пожежної охорони області, які також в числі перших прийняли участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Від усіх подолян висловлюю слова подяки всім ліквідаторам наслідків трагедії: водіям, лікарям, працівникам органів внутрішніх справ, працівникам громадського харчування – усім, хто не шкодуючи свого здоров’я і життя зробив все можливе і неможливе, щоб зберегти майбутнє наших дітей та онуків», - підкреслив Леонід Прус. Він також висловив переконання, що лише в тісній співпраці влади та активу чорнобильського руху можна зробити все можливе, щоб кожна родина, яка захистила людство від цієї катастрофи, відчула допомогу і підтримку від держави, особливо в непростий для України час.

У пам'ять про загиблих тричі пролунали залпи, а духовенство міста відслужило молебен.

Завершилися заходи на виставці пожежно-рятувальної служби ГУ ДСНС України у Хмельницькій області, де було відкрито «Музей пам’яті героїв Чорнобиля». У виставковій залі представлено світлини ліквідаторів, історичні документи, тогочасний одяг вогнеборців, засоби захисту органів дихання тощо. Чорнобильці отримали пам’ятні грамоти від обласної та міської влади, «Союзу Чорнобиль України». На згадку про подію всі сфотографувалися у новоствореному музеї.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: кількість ...
Наступна новина: 12 кримінальних проваджень ...

КОМЕНТАРІ