Інтерактивний фільм про кардинала Гузара поповнив епізод про зустріч із Шептицьким

Інтерактивний фільм про кардинала Гузара поповнив епізод про зустріч із Шептицьким

26.04.14 14:12 0 598
У дні Великодніх свят документальний проект «Любомир» поповнився відеоісторією про зустріч Блаженнішого Любомира Гузара з митрополитом Андреєм Шептицьким.

Переглянути новий епізод можна на сайті проекту lubomyr.net, повідомляє департамент інформації УГКЦ.

«Єдині кінокадри з митрополитом Андреєм зберіг для історії початківець кінематографу в Галичині Юліан Дорош. Фільм німий. Називається «Свято молоді». Студія «Соня-фільм», Львів, 1930. Блаженніший Любомир Гузар ніколи не бачив цієї стрічки. Та якось маленькому Любчикові поталанило зустріти великого Митрополита. Тепер кадри німого кіно заговорять голосом унікального свідка», – йдеться в анотації до епізоду.

Як зазначив продюсер проекту Павло Казанцев, кілька років тому на повну версію фільму в архівах натрапили пластуни-ентузіасти, які працювали над стрічкою до 100-ліття Української скаутської організації. Тепер доля усміхнулася творцям проекту «Любомир», і німа хроніка заговорила: »Ми щиро вдячні Блаженнішому, що завдяки його дитячому спогадові єдиний кінодокумент про митрополита Шептицького відтепер промовлятиме до нащадків не лише німими кадрами», – зазначив продюсер.

«Коли першопроходець західноукраїнського кінематографу, пластун Юліан Дорош фіксував на плівку Свято молоді, він напевне усвідомлював історичну значимість кадрів із Митрополитом. Також ентузіаст рухомих картинок дозволив нам зрозуміти, що це свято було особливо дорогим для українців міжвоєнного Львова і мало свій щорічний ритуал – проїзд перед рядами молоді Андрея Шептицького. Однак ніхто не міг передбачити, що на одному з таких свят серед маленьких глядачів буде майбутній наступник Митрополита, – Першоієрах, який здійснить мрію своїх попередників і поверне осідок Церкви на київські схили Дніпра», – каже редактор проекту Роксолана Шкіль.

Правовласником архівного кіноматеріалу є Центральний державний кінофотофоноархів України імені Г. С. Пшеничного.

Нагадаємо, в Україні розпочався масштабний проект – зйомки інтерактивного фільму «Любомир» про єпископа УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара, до створення якого долучитися може кожен, запропонувавши цікаві ідеї чи спогади. Творці фільму стверджують: раніше в Україні подібних проектів не знімали, адже «Любомир» – не просто класичне документальне кіно. За етапами його створення можна спостерігати на сайті проекту.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: В Луцьку відбулось святкове ...

КОМЕНТАРІ