Ведучий «Наших грошей» Денис Бігус – автор кращого розслідування «Честі професії-2014»

Ведучий «Наших грошей» Денис Бігус – автор кращого розслідування «Честі професії-2014»

26.04.14 11:14 0 715
Керівник і ведучий антикорупційного проекту «Наші гроші» телеканалу ZIK Денис Бігус став лауреатом всеукраїнського престижного журналістського конкурсу «Честь професії-2014», що цьогоріч відбувся вп’яте. Саме його сюжет «Межигір’я-2. Версаль Іванющенка» визнали найкращим у номінації «Краще журналістське розслідування».

Офіційне нагородження переможців відбулося вчора, 24 квітня, у Києві.

«Я тривало вважав: те, що ми робимо, – журналістські розслідування – не надто ефективні. Лише іноді ми мали якусь реакцію на зібрані нами факти, іноді «аж» на два дні, за результатами наших розслідувань, відкривали кримінальні справи, – зазначив Денис Бігус під час отримання нагороди. – Життя нам щодня підказувало багато тем, за які ми бралися. І не можу сказати, що нам вдалося змінити багато речей. Але саме зараз утворилося таке собі вікно, що дає можливість впливати на ситуацію в країні – домагатися звільнення чиновників, зупиняти корупційні схеми. Я – невеликий оптиміст, думаю, що це вікно буде відчиненим максимум кілька місяців. Тому саме зараз треба бути значно вимогливішим до себе і до своєї роботи, адже такої можливості – вплинути і змінити – може більше і не з’явитися».

Варто відзначити, що «Наші гроші» сповна користаються можливостями «відкритого вікна» для досягнення результату.

Сюжет «Межигір’я-2. Версаль Іванющенка» вийшов в ефір ZIKу у січні цього року. У ньому журналісти вперше розповіли про фантастично розкішний маєток, який у повній секретності зводиться у Конча-Заспі під Києвом для сім’ї Януковичів. Будівництво пов’язують із народним депутатом Юрієм Іванющенком. Утім у журналістських колах припускають, що палац, який прозвали «Межигір’я-2», закладали для старшого сина Віктора Януковича – Олександра.

Як з’ясували журналісти, частина земель, на яких зводився величезний маєток – території загального користування, належать місцевій громаді, тож мають бути відкритими для вільного доступу.

Відтак саме за результатами цього журналістського розслідування минулого тижня Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження. До господарського суду Києва направили чотири позови про скасування рішень Київської міськради, якими столична влада виділила понад 386 га землі під «Межигір’я-2».

Окрім того, учора, 24 квітня стало відомо, що «Укрзалізниця» має намір розслідувати факти розтрат бюджетних коштів через приватні фірми на Південно-Західній залізниці, про які в своєму сюжеті також розповіли журналісти «Наших грошей».

Також за епізодом, що розслідували «Наші гроші» у своєму першому ефірі на телеканалі ZIK у листопаді 2013 року, ГУБОЗ відкрив кримінальну справу на Табачника і Ко. Зокрема, журналісти виявили, що право на придбання 1500 квадратних метрів у будівлях Міністерства освіти отримали фірми, пов’язані з братом міністра освіти Дмитра Табачника – Михайлом Табачником.

Нагадаймо, що антикорупційний проект «Наші гроші» стартував на ZIKу на початку листопада 2013 року й одразу став одним із найпопулярніших проектів телеканалу – із долею глядачів до 12% у Львові, – за даними компанії Nielsen (по цільовій аудиторії 25-55 ЧЖ). Також сюжети-розслідування «Наших грошей» про статки екс-міністра МВС Віталія Захарченка у лютому транслювалися на великому екрані на барикадах Майдану, аби правоохоронці, які служили злочинному режиму, дізналися, в якій розкоші насправді живе їхнє керівництво.

Також зазначимо, що у число фіналістів «Честі професії-2014», окрім Дениса Бігуса, потрапили ще троє журналістів телеканалу ZIK – Марія Карпа (програма журналістських розслідувань «Народний контроль»), Тетяна Кузьмінчук (спецпроект «Особливий погляд») та Інна Березіцька (історичний тележурнал «Історична правда з Вахтангом Кіпіані).

Зазначимо, що у 2011 році журналісти ZIKу перемогли у двох номінаціях конкурсу «Честь професії»: лауреатами за «Краще журналістське розслідування» став колектив програми журналістських розслідувань «Хто тут живе?». А у номінації «Краще подання складної теми» переміг колектив програми «Книга скарг і пропозицій». Також журналісти телеканалу ZIK неодноразово ставали фіналістами престижного конкурсу у попередні роки.

Перемога Дениса Бігуса у «Честі професії-2014» – це вже друга серйозна професійна нагорода для ZIKу цьогоріч. Так, 13 лютого ведучий єдиного в Україні історичного тележурналу «Історична правда» Вахтанг Кіпіані став лауреатом головної телевізійної премії країни – «Телетріумф-2013» у номінації «Ведучий/ведуча програми будь-якого формату – регіон».

Журналісти ZIKу – фіналісти всеукраїнського конкурсу професійної журналістики «Честь професії-2014». Фото ZIK

Марія Карпа (програма журналістських розслідувань «Народний контроль»). Фото ZIK

Інна Березіцька (історичний тележурнал «Історична правда з Вахтангом Кіпіані). Фото ZIK

Тетяна Кузьмінчук (спецпроект «Особливий погляд»). Фото ZIK

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк: «Чорнобиль крізь ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ