Цьогоріч літературну премію «Джури» отримав Анатолій Качан

Цьогоріч літературну премію «Джури» отримав Анатолій Качан

26.04.14 16:12 0 665
У 2014 році нагороду – «за створення високохудожнього образу українського Причорномор’я в книзі лірики та ігрової поезії «Листи з осіннього саду» – премію «Джури» отримав 72-річний письменник Анатолій Качан.

Анатолій Качан – лауреат багатьох літературних нагород, автор 15 книжок для дітей та юнацтва, добірки поезій, що увійшли до шкільних підручників і посібників, хрестоматій та антологій української дитячої літератури, численних публікацій у зарубіжних виданнях, статей та інтерв’ю щодо проблем дитячої літератури.

«Хто такий мастодонт? Це Анатолій Качан, найстаріший і найпорядніший український дитячий письменник», – розповів засновник премії письменник Володимир Рутківський про цьогорічного лауреата «Джур».

За словами члена журі Наталі Марченко, у поезії Качана «багато душі й любові», і, хоч би як парадоксально це не звучало, в ній багато, властиво, поетичності.

Цього року премію «Джури» вручали вдруге. У 2013 році нагороду отримав художник Максим Паленко. Грошовий еквівалент премії становить 20 тис. грн, повідомляє ЛітАкцент.

Зазначимо, премія «Джури» – це перша приватна премія, яку заснував лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Володимир Рутківський на відсотки від грошової частини своєї премії. «Джури» надається за нові високохудожні твори для дітей та юнацтва на історико-краєзнавчу тематику, а також за ілюстрації та літературно-критичні праці, спрямовані на виховання юних українців у дусі національно-патріотичних цінностей.

На здобуття премії подаються твори великоформатних жанрів (романи, повісті, об’єднані спільною тематикою низки оповідань, поеми й цикли поезій) для читачів середнього та старшого шкільного віку, що видані у завершеному вигляді протягом двох останніх років.

Для участі в роботі журі конкурсу запрошені Анатолій Качан, поет, голова творчого об’єднання дитячих письменників; Сергій Іванюк, письменник, редактор журналу «Однокласник»; Кость Лавро, художник, лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка; Наталія Марченко, книгознавець, критик, модератор інтернет-ресурсу «Ключ» Національної бібліотеки України для дітей, кандидат історичних наук; Зірка Мензатюк, письменниця; Тетяна Щербаченко, письменниця, літературознавець.

Переможець конкурсу визначається двома третинами голосів. Член журі, твір якого бере участь у конкурсі, в голосуванні участі не приймає. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос засновника премії.

Як пише ЛітАкцент, премія може надаватися неодноразово одному й тому ж авторові; на неї можуть претендувати і твори, що були відзначені іншими винагородами.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Відділ Державної служби ...
Наступна новина: У Львівській області у ...

КОМЕНТАРІ