В Луцьку у міській раді обговорили реформу місцевого самоврядування

В Луцьку у міській раді обговорили реформу місцевого самоврядування

26.04.14 15:59 0 676
У приміщенні міської ради відбувся «круглий стіл» щодо реформування системи місцевого самоврядування в Україні. Участь у дискусії взяли заступник голови обласної ради Ігор Гузь, Луцький міський голова Микола Романюк, секретар міської ради Сергій Григоренко, депутати міської ради, громадські активісти та представники засобів масової інформації.

Розпочавши обговорення, Сергій Григоренко наголосив, що нинішнє керівництво держави заявляє про рішучі наміри і політичну волю провести реформу місцевого самоврядування. На його думку, проблема системи місцевого самоврядування полягає у відсутності реальних повноважень та фінансового ресурсу. «Якщо порівнювати з Європою, де місцева влада є рушієм розвитку та прогресу, то у нас – це виживання», – зазначив він.

Міський голова Микола Романюк розповів приступнім про основні аспекти Концепції реформування місцевого самоврядування в Україні, яку нещодавно обговорювали під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком та Віце-прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. Також він поінформував про результати участі у ІІ Форумі місцевого самоврядування, який відбувався наприкінці березня у Львові.

Микола Романюк зауважив, що зараз в державі склалася ситуація так, що є усі передумови та взаємне бажання здійснити реформу місцевого самоврядування. На його переконання, необхідно, аби суспільство було готове до цих змін.

Міський голова зазначив, що Концепція та резолюція ІІ Форуму місцевого самоврядування передбачає ряд етапів реалізації реформи у нашій державі. Зокрема, прийняття законодавчих актів та змін до Конституції України. Також на його думку, важливими етапом є проведення роз’яснювальної роботи. Міський голова зауважив, що у цьому плані буде багато залежати від засобів масової інформації.

За словами Миколи Романюка, основним моментом реформи є децентралізація, що має фінансову складову. «Нині у нас залишається податок з доходів фізичних осіб (75%) і плата за землю. Ряд дрібних податків – це плата за першу реєстрацію транспортних засобів тощо. Асоціація органів місцевого самоврядування пропонує, аби 50% податків з прибутку підприємств залишати в розпорядженні територіальної громади», – наголосив він.

Також міський голова зауважив, що ще одним з видів податку є екологічний. За його словами, частину коштів від нього можна залишати на місцях.

Крім того, Микола Романюк зауважив, що передбачається замість облдержадміністрацій створення виконкомів при обласних і районних радах. У той же час, в області має бути представник президента. Нині це ще обговорюється.

Також міський голова наголосив на необхідності чіткого розподілу обов’язків і повноважень, аби вони не дублювалися.

Микола Романюк зауважив, що в основі вітчизняної концепції реформування лежить система місцевого самоврядування сусідньої Польщі.

Секретар міської ради Сергій Григоренко наголосив на важливості прийняття реформи місцевого самоврядування ще до обрання нового Президента України, бо є побоювання, що потім цього може і не відбутися.

Підтримав Сергія Григоренка і заступник голови обласної ради Ігор Гузь. Він зауважив, що якщо не ухвалити реформу до виборів президента, то є загроза, що новий глава держави може не захотіти її реалізовувати та позбавляти себе впливу на процеси у регіонах.

Крім того, на його думку, необхідно провести до кінця року й вибори до різного рівня рад, аби з початку наступного року уже нові люди почали реалізовувати реформу місцевого самоврядування.

Ігор Гузь зауважив, що важливо, аби після певного супротиву не опустилися руки у тих людей, які починають нині реформувати систему місцевого самоврядування.

Звернув увагу заступник голови обласної ради й на оптимізацію штатів виконавчих органів влади. На його переконання, якщо лише перейменувати облдержадміністрації у виконавчі комітети обласної ради, а не провести оптимізацію структури, то це нічого не змінить. Також він вважає, що необхідно скоротити систему звітності.

Депутат міської ради Юрій Вега зауважив, що важливим моментом є й регулювання тарифів на водопостачання, опалення тощо. За його словами, нині є державна структура, яка займається цим питання. Однак, на його думку, це не правильно і не ефективно. Він наголосив, що три роки ніхто тарифів практично не переглядав, а нині їх прийдеться підняти і це викличе невдоволення у громадян. Юрій Вега зауважив, що це можна було робити поступово протягом попередніх років і це було б не так відчутно для українців.

Громадський діяч Петро Гоцалюк зазначив, що Україна запізнилася з проведенням реформи місцевого самоврядування, яку необхідно було зробити раніше.

У свою чергу інший громадський активіст Михайло Наход, підтримав Концепцію реформування місцевого самоврядування. За його словами, вона є непоганою і готовою до реалізації. Однак, він вважає, що головним питанням має бути децентралізація влади.

Висловив свою точку й журналіст Петро Чечелюк, який зауважив, що за роки незалежності в Україні не вдалося реалізувати жодної реформи. На його переконання, якщо владі вдасться реформувати місцеве самоврядування належним чином, то це буде прекрасний подарунок українському народові.

Також він звернув увагу на необхідність проведення нормальної роз’яснювальної роботи серед громадян щодо важливості і переваг реформування місцевого самоврядування, аби люди знали, що вони від цього отримають.

Депутат Богдан Шиба зауважив, що дуже важливо, аби під час реформи реальні повноваження та фінансові ресурси отримали ради базового рівня, а не обласні чи районні. На його думку, саме сільські, селищні та міські ради мають розподіляти кошти, адже вони краще знають куди і на що їх спрямувати.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ