Луцький міський голова Микола Романюк вражений популізмом та незнанням Бюджетного кодексу окремими депутатами міської ради

Луцький міський голова Микола Романюк вражений популізмом та незнанням Бюджетного кодексу окремими депутатами міської ради

26.04.14 12:30 0 674
Луцький міський голова Микола Романюк зібрав брифінг, аби пояснити журналістам внесені зміни до бюджету міста, прийняті на попередній сесії міської ради.

На початку заходу він зауважив, що ця зустріч зумовлена тим, що треба більше спілкуватися, аби не виникало непорозумінь та питань, а ті рішення, які приймаються, були зрозумілі мешканцям нашого міста.

«Вчора на прес-конференції окремі депутати висловили своє бачення, яке стосувалося рішення міської ради про внесення змін до бюджету. Зокрема, як приймалося це рішення, називали цифри, які крім популізму та незнанням Бюджетного кодексу, не можна назвати», - зазначив він.

Міський голова зауважив, що розуміє для чого це все робиться, адже чим ближче до виборів, тим більше буде різного роду заяв та виступів.

«На жаль, не всі депутати зрозуміли, що сталося у нашій державі, і в якій ситуації ми живемо», - наголосив він. Адже враховуючи реалії економічної ситуації, були прийняті відповідні рішення Верховної Ради України, на підставі яких вносилися корективи в бюджети територіальних громад.

Він поінформував, що Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», також прийнята відповідна постанова КМУ №65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету», розпорядження КМУ «Про заходи щодо збалансування місцевих бюджетів у 2014 році в процесі їх виконання».

«Цими документами нас зобов’язано привести свої бюджети у відповідність до них. Тож всі рішення прийнятті відповідно до чинного законодавства. При внесенні коректив, основним завданням було максимально зробити все, щоб мінімізувати фінансові втрати працівників бюджетних установ, внаслідок тієї ситуації, яка склалася», - повідомив міський голова.

А також наголосив, що «фінансування освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, фізичної культури, органів управління – це компетенція держави. Це - делеговані державою повноваження, які закріплені у Бюджетному кодексі. Це все фінансується за рахунок, держави, а не з місцевого бюджету». Відповідно місцевий бюджет, в межах можливого, вирішує певні нагальні проблеми, які виникають в цих закладах.

Микола Романюк пояснив, що фінансування заробітної плати є захищеною статтею загально фонду бюджету. Тож неможливо спрямувати кошти, які передбачені на ремонт автошляхів, на заробітну плату. Це - кошти спеціального фонду бюджету міста та субвенції з державного бюджету, які мають цільовий характер. «Використання їх на заробітну плату - це порушення Бюджетного кодексу України», - зауважив міський голова.

Також наголосив, що проект рішення щодо внесення змін до бюджету був оприлюднений на офіційному сайті міської ради, тож жителі мали можливість ознайомитись з документом. Окрім цього, напередодні сесії проект рішення з усіма деталями був розісланий в електронному режимі всім депутатам.

«Коли формувався бюджет, на делеговані державою повноваження, на бюджетну сферу Міністерством фінансів України був доведений показник 459 млн 577 тис. грн. Це кошти, які виділяються з державного бюджету на фінансування органів управління, галузі освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури», - поінформував Микола Романюк.

«Також було прийнято рішення Урядом України «заморозити» протягом року підняття рівня мінімальної заробітної плати, він залишився у сумі 1218 грн. Окрім цього, з бюджету було знято необов’язкові видатки, тобто стимулюючі виплати, надбавки, доплати. В кінцевому результаті Міністерство фінансів України довело Луцьку показник, на який необхідно було зменшити в бюджетній сфері фінансування, а це - 16 млн 910 тис грн. Отримавши цю цифру, ми пропрацювали з усіма розпорядниками коштів, з тими, хто працює у виконкомі міської ради, та зменшили фінансування на 14 млн 385 тис. грн. Тобто 2, 5 млн грн було знайдено за рахунок зменшення витрат на органи управління. Цю суму (2,5 млн грн) перекинули на фінансування галузей освіти та охорони здоров’я.

Також Мінфіном була доведена цифра щодо скорочення витрат на органи управління у сумі 481, 5 тис. грн, ми скоротили на 1 млн 254 тис. грн. Це стосується фонду оплати праці в органах управління, придбання товарно-матеріальних цінностей, скорочення автомобілів на 50%, а це – сім одиниць. Ми скоротили витрати та відмінили всі розважальні масові заходи, що мала проводити міська рада. Зокрема, вирішили, що у зв’язку з суспільно-політичною ситуацією цього року не проводитимемо «Ніч у Луцькому замку», - пояснив міський голова.

Микола Романюк наголосив, що скорочення працівників у бюджетній сфері, зокрема, у галузях освіти, культури, охорони здоров’я та соціальній сфері не буде. «Цей рік треба просто перетерпіти. Я впевнений, що пізніше ми знову зможемо виплачувати усі стимулюючі виплати», - зазначив він.

«Міська рада, депутатський корпус зробили все можливе, аби прийняти збалансоване рішення щодо змін у бюджеті», - зазначив Микола Романюк.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ