В Управлінні ДСНС України у Закарпатській області відбувся мітинг-реквієм героям Чорнобиля

В Управлінні ДСНС України у Закарпатській області відбувся мітинг-реквієм героям Чорнобиля

26.04.14 17:07 0 682
Двадцять вісім років тому вся наша планета здригнулася від чорнобильського вибуху. На долю українського народу випало жорстоке випробування. Нечуване, небачене, невідоме і самій матінці-історії.

Так ведеться у цьому світі: в годину великого лиха, у час смертельної небезпеки на передній край боротьби стають найвідважніші. До першої шеренги сміливців вогонь Чорнобиля покликав пожежників, які безстрашно ступили в самісінький епіцентр вибуху. Вони зійшли на висоту із позначкою “ПОДВИГ”, щоб урятувати цей світ. І вони його врятували.

Багатьох не минула ця гірка чаша. Усього в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і гасінні пожеж у 30-кілометровій зоні брало участь понад 6 200 пожежників з усієї України. Серед них і 55 закарпатських вогнеборців, котрим з 1986 по 1991 роки довелося працювати в зоні відчуження. Не так багато з них, залишилося в строю. Одні вийшли на пенсію чи за станом здоров’я звільнилися зі служби. А інші..., на жаль, відійшли у вічність.

У день роковин Чорнобильської трагедії в Управлінні ДСНС України у Закарпатській області біля пам’ятної стели пожежникам-ліквідаторам цієї техногенної катастрофи відбувся мітинг-реквієм. Недаремно епіграфом до пам’ятного знака були обрані слова Кобзаря „І мертвим, і живим, і ненародженим...”, які є своєрідним генетичним кодом української нації.

«Чорнобильська катастрофа трагічно позначилася на долях сотень тисяч людей, а в пам’яті нащадків навіки вкарбується подвиг ліквідаторів, адже завдяки самовідданості цих людей чорнобильська ніч 86-го не оповила радіаційним мороком увесь світ. Закарпатські ліквідатори нарівні з іншими забезпечували пожежний захист діючих енергоблоків атомної електростанції, охороняли від вогню евакуйовані міста Прип'ять, Чорнобиль та села 30-кілометрової зони, гасили торфовища та лісові пожежі, виконували профілактичні роботи на різних об'єктах», - наголосив начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області Мирослав Щербей.

Хвилиною мовчання закарпатські рятувальники вшанували пам’ять всіх, хто брав участь у приборканні чорнобильського звіра і обпалений його вогнем відійшов у небуття.

«Світла пам’ять загиблим та щирі побажання міцного здоров’я та довголіття живим, а молодому поколінню рятувальників ніколи не зустрічатися більше з атомним лихом», - побажав присутнім ветеран пожежної служби, ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській АЕС полковник у відставці Віктор Машіка.

Квіти пам’яті, які ніколи не зів’януть і завжди нагадуватимуть нам про героїзм людей, котрі, опинившись перед вибором, обрали життя за рахунок власного здоров’я.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: учасники ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ