Державна екологічна інспекція у Закарпатській області звертається до мешканців області

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області звертається до мешканців області

26.04.14 17:25 0 729
З настанням тепла закарпатці починають масово випалювати сухостій в результаті чого зростає загроза виникненню пожеж у лісових масивах, сільгоспугіддях, на небезпечних об’єктах тощо. Найчастіше загорання стають наслідком необережного поводження з вогнем та заносом стороннього джерела запалювання.

Держекоінспекцією у Закарпатській області проводяться заходи державного контролю щодо попередження виникнення пожеж в лісах, на сільськогосподарських угіддях та випалювання сухої рослинності, чагарників, що може призвести до непоправної екологічної шкоди. Так, при згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для нашого організму речовин. Разом із сухою травою та листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

З метою збереження навколишнього середовища та недопущення виникнення пожеж, Державна екологічна інспекція у Закарпатській області закликає краян відмовитися від практики спалювання опалого листя, сухої трави й чагарників.

В ході здійснення заходів державного нагляду (контролю) протягом квітня за порушення вимог пожежної безпеки Держекоінспекцією притягнуто до адміністрвтивної відповідальності 4 особи на загальну суму штрафів 0,459 тис. грн.

Водночас нагадуємо, що Кодексом України про адмінправопорушення, зокрема ст.77 за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачено накладення штрафу на громадян від 17 до 51 грн. і на посадових осіб - від 51 до 170 грн., за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, накладення штрафу на громадян від 51 до170 грн., і на посадових осіб - від 119 до 204 грн.; ст.77-1 за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння передбачено накладення штрафу на громадян від 170 до 340 грн. і на посадових осіб - від 850 до 1190 грн. , а ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн. і на посадових осіб - від 1190 до 1700 грн.

Державна екологічна інспекція

у Закарпатській області

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Івано-Франківщина: в ...

КОМЕНТАРІ