У Львівській області правові та організаційні основи попередження насильства в сім'ї

У Львівській області правові та організаційні основи попередження насильства в сім'ї

26.04.14 14:37 0 648
Насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Подібні дії з боку насильника призводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоров’я постраждалої особи чи кількох осіб, членів цієї родини. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки, діти та люди похилого віку.

Якщо ви потерпаєте від насильства у сім’ї – побоїв, погроз, психологічного, економічного чи сексуального насильства вам необхідно звернутися за допомогою до райвідділу міліції за місцем проживання, відділу соціальних служб для сім’ї та молоді, служб у справах дітей. Ви можете звернутися особисто з заявою, надіслати заяву поштою, передати її через інших осіб. Органи, до яких ви звертаєтесь по допомогу зобов’язані вжити всіх необхідних заходів для захисту вас від протиправних посягань інших членів сім’ї, притягнення до відповідальності осіб, які чинять насильство, запобігання повторень актів насильства в майбутньому.

Згідно статі 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення за вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу – від 51 до 170 гривень, виправних робіт – від 1 до 2-х місяців та адміністративного арешту – від 5 до 15 діб. За нанесення легких тілесних ушкоджень під час проявів насильства в сім’ї може настати кримінальна відповідальність згідно зі статтею 125 Кримінального кодексу України, якою передбачено такі види відповідальності як штраф – від 850 до 1700 грн., громадські роботи – від 200 до 240 годин або виправні роботи до 1 року, арешт до 6-ти місяців та обмеження волі до 2-х років.

Важливо знати, якщо вас побили, доказом нанесення вам тілесних ушкоджень буде тільки висновок судово-медичної експертизи. Без нього притягнути кривдника до кримінальної відповідальності неможливо. Тому, звернувшись з заявою до міліції вимагайте скерування на експертизу. Якщо ви звернулися за медичною допомогою у лікувальний заклад, він зобов’язаний повідомити органи внутрішніх справ про ваше звернення у випадку наявності у вас тілесних ушкоджень, якщо ви повідомите, що вас побили. Якщо ж ви скажете лікарю, що ушкодження отримали випадково, вам буде важче захистити себе та притягнути кривдника до відповідальності.

Якщо ви потерпаєте від насильства в сім’ї – негайно звертайтеся до органів внутрішніх справ.

Наталія Ратинчук,

Залізничний РВ ЛМУ ГУМВСУ у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Луцьк: у міській раді ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ