В Житомирській області у театралізованій постановці юні рятувальники відтворили долі своїх земляків - Героїв Чорнобиля - та запалили сотні свічок пам’яті

В Житомирській області у театралізованій постановці юні рятувальники відтворили долі своїх земляків - Героїв Чорнобиля - та запалили сотні свічок пам’яті

26.04.14 12:45 0 642
Унікальним на теренах України вечором-реквіємом рятувальники та юні вогнеборці вшанували пам'ять Героїв Чорнобиля. 24 квітня о 21:00, коли місто огорнули сутінки, на майдані перед пам’ятником «Пожежним, які врятували світ» біля Управління ДСНС у Житомирській області відбувся вечір-реквієм «Запалимо поминальну свічу», присвячений пам’яті загиблим чорнобильцям.

Щороку такий захід проводиться за кілька годин до трагічної для усього людства миті – сумнозвісного вибуху на ЧАЕС – аби вкотре у незвичній театралізованій формі розповісти про невідомі сторінки Чорнобильської аварії, особливі долі її ліквідаторів та внесок людей різних професій у подолання наслідків аварії.

Цьогоріч учні житомирської міської гімназії №3 представили театралізовану літературно-музичну композицію «Нічний дзвінок - і «вилетів» з життя 1986 рік». Це розповідь із відео супроводом на екрані про чорнобильський подвиг професійного вогнеборця генерал-майора Володимира Максимчука, який родом з Любарського району Житомирщини. У 86-му на його долю випало керувати гасінням надскладної пожежі у кабельних тунелях залу циркуляційних насосів 3 та 4 енергоблоків ЧАЕС, про яку довгі роки замовчували. Завдяки винайденій тактиці гасіння він зберіг життя сотням рядових бійців та офіцерів, бо посилав в радіаційне пекло не увесь загін, а позмінно невеликі групи по 5-6 чоловік, кожен з яких повинен був перебувати у небезпечній зоні не більше 10 хвилин, аби ніхто з вогнеборців не отримав надвисокі дози опромінення.

Учасники вечора-реквієму мали змогу ознайомитися з життям Володимира Михайловича від моменту отримання звістки про катастрофу на станції до моменту його багатостраждальної смерті та пережити роки його хвороби та самовідданої праці на благо пожежної служби разом з іншими героями – матір’ю та дружиною Володимира. Генерал-майор внутрішньої служби Володимир Максимчук – легенда не тільки пожежної охорони СРСР, а й усього світу. На батьківщині його іменем названа Гізівщинська школа, де навчався ліквідатор, зусиллями рятувальників та педагогів створений музей – місце проведення «Уроків мужності».

Наприкінці вечора-реквієму до пам’ятного знаку «Пожежним, які врятували світ», біля якого проходило дійство, поставили сотні поминальних свічок, запалених церковнослужителями, керівниками органів влади та місцевого самоврядування, учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС, членами їх сімей, вдовами і матерями загиблих чорнобильців, рятувальниками та молоддю. Вони горітимуть до останньої, символізуючи скорботу та вдячність ліквідаторам за надану можливість жити.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина отримала 1065,9 ...
Наступна новина: Тернопілля: 17434 мешканців ...

КОМЕНТАРІ