Виставку навчальних закладів провели для рівненських дев'ятикласників

Виставку навчальних закладів провели для рівненських дев'ятикласників

26.04.14 18:25 0 764
Куди піти вчитися випускнику 9-го класу? Які навчальні заклади здійснюють набір на навчання саме цієї категорії випускників? Які професії та спеціальності є актуальними на місцевому ринку праці? Відповіді на ці та інші, не менш важливі питання, змогли отримати 24 квітня дев‘ятикласники Рівненських загальноосвітніх шкіл на Виставці навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, що відбулася завдяки тісній співпраці Рівненського міського центру зайнятості та управління освіти Рівненського міськвиконкому.

Основна мета цього заходу – зблизити дві зацікавлені сторони: дев‘ятикласників, які планують своє майбутнє і обирають професію, спеціальність, та навчальні заклади, які шукають майбутніх студентів, що згодом перетворяться на трудову еліту держави. Працівники центру зайнятості ставили перед собою завдання допомогти учням визначитися з вибором не лише майбутнього фаху, а й з навчальним закладом, у якому можна буде здобути відповідну освіту. А щоб не сталося помилки, в ході Виставки відвідувачі могли познайомитися з актуальними вакансіями, заявленими центру зайнятості роботодавцями міста та співвіднести власні бажання з потребою ринку праці в спеціалістах різних професій. Саме проблема правильного вибору професійного шляху учнівською молоддю робить необхідним проведення таких заходів, що давно стали традиційними.

Впродовж Виставки організатори знайомили учнів з навчальними закладами Рівного, професіями та спеціальностями, за якими ті здійснюють навчання, допомагали здійснити правильний вибір, скориставшись результатами експрес-діагностики, яка проводилась для усіх бажаючих. Цією можливістю скористалося понад 600 школярів. У свою чергу учасники Виставки знайомили гостей з інформацією про свої навчальні заклади: розташування, перелік професій, за якими ведеться підготовка, навчально-технічна база, дозвілля та творчість студентів, можливості застосування отриманих знань та навичок. Школярі мали змогу задати питання представникам навчальних закладів, поспілкуватися зі студентами, що вже навчаються в них.

Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості організував майстер-класи за професіями перукар, манікюрник, навчання за якими провадиться в цьому закладі. Їхній майданчик постійно був заповнений охочими поспостерігати за вправними рухами майстрів, спробувати на собі високий рівень їх фахової майстерності.

Чотирнадцять училищ, ліцеїв та коледжів презентували відвідувачам свої послуги. Вперше у Виставці взяли участь Рівненський міжшкільний навчально-виробничий комбінат, Мирогощанський аграрний коледж, Квасилівський та Клеванський професійні ліцеї.

Можливість спілкування у невимушеній, довірливій атмосфері – це економія і сил, і часу, такого цінного для випускників, шанс порівняти, оцінити схожі навчальні заклади. Всього ж захід відвідали 1130 школярів, понад 600 з яких пройшли тестування, аби не помилитися з вибором професійного шляху. Щоб учні змогли продовжити своє професійне самовизначення, обговорюючи це питання з батьками, вони отримали інформаційні буклети, листівки.

У цілому такий формат профорієнтаційного заходу дає можливість за короткий час надати максимум інформації великій кількості випускників. На думку відвідувачів, такі заходи допомагають, якщо й не визначитися з вибором майбутнього фаху остаточно, то, у будь-якому разі, зробити перші кроки в цьому напрямку.

Дехто з відвідувачів Виставки вже зробив свій вибір, дехто – ще вагається. Як показало спілкування зі школярами, найбільше тих, хто вже визначився з майбутньою професією, - дівчата. Хлопці ще зважують, вирішують. Серед тих же, хто прийняв рішення – майбутні кухарі, кондитери, модельєр, слюсар з ремонту автомобілів, механіки, землевпорядники, юрист. Тішить те, що майже всі вони бачать і розуміють труднощі, які доведеться долати на шляху становлення професіоналізму і шукають шляхи їх вирішення. Наприклад, майбутнього теле- та радіожурналіста цікавило, де і як можна покращити дикцію, майбутнього залізничника – у яких містах є навчальні заклади, які готують фахівців для Укрзалізниці. У деяких випадках учням стає в нагоді інформація програмно-апаратного комплексу «Профорієнтаційний термінал», котрі є у кожній школі міста.

Ефективність цього заходу учасники відчують, безперечно, пізніше. Хтось захоче визначитися зі своїм вибором раз на все життя, а хтось за порадою психологів, вирішить з часом кардинально змінити діяльність, щоб не зупинятися в особистісному рості. І тоді знання про світ професій, отримані на ярмарку, стануть особливо цінними.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Керівник апарату ...

КОМЕНТАРІ