Джемілєва висунули на здобуття Нобелівської премії миру

Джемілєва висунули на здобуття Нобелівської премії миру

28.04.14 20:22 0 671
Низка громадських організацій російської республіки Татарстан, зокрема Рада старійшин, Татарський громадський центр та Меджліс татарського народу, висунули лідера кримських татар Мустафу Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру.

«Безсумнівно, Мустафа Джемілєв – один із найбільш гідних претендентів на цю престижну премію», – йдеться у спільній заяві татарських організацій.

Вони наголосили, що завдяки пану Джемілєву «кримські татари стали інтегрованою частиною українського суспільства» і «беруть активну участь у державно-політичному будівництві сучасної України».

У березні висунути пана Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру українську владу закликав колишній прем’єр-міністр України Євген Марчук.

Мустафа Джемілєв з 1960-х років вів у Радянському Союзі дисидентську і правозахисну діяльність.

Він 15 років відсидів у радянських таборах, борючись за право свого народу повернутися на батьківщину з місць сталінської депортації. Очолюваний ним кримськотатарський національних рух досяг цієї мети виключно мирним шляхом, передає ВВС Україна.

Раніше Мустафу Джемілева вже двічі, у 2009 та 2011 роках, висували на здобуття Нобелівської премії миру.

1998 року він став лауреатом щорічної правозахисної премії імені Нансена Управління Верховного комісару ООН у справах біженців, а 15 квітня 2014 року його нагородили Орденом Турецької Республіки – найвищою державною нагородою цієї країни.

22 квітня вранці пану Джемілєву, який різко виступає проти анексії Криму Росією, при виїзді з Криму невідомі люди зачитали та вручили акт про заборону на в’їзд на територію Росії до 2019 року.

Він не підписав документ про його отримання і пообіцяв приїхати до Криму, « попри будь-які «постанови».

Як повідомила прес-служба Меджлісу, сам «акт» не має будь-яких підписів та печаток.

Ввечері того ж дня Федеральна міграційна служба (ФМС) Росії заперечила автентичність цього документа, назвавши його «папірцем», однак наступного дня сенатор Ради Федерації РФ від Криму Ольга Ковітіді заявила на прес-конференції у Сімферополі, що заборона є справжньою.

Втім, інший кримський сенатор Сергій Цеков заявив, що ніхто пану Джемілєву в’їзд на територію Криму «не забороняв і не збирається забороняти».

МЗС України та Туреччини висловили своє занепокоєння цією ситуацією.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міліціонери разом із ...
Наступна новина: До Слов’янська прибувають ...

КОМЕНТАРІ