В Татарстані висунули Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру

В Татарстані висунули Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру

28.04.14 22:10 0 754
Низка громадських організацій Татарстану висунули лідера кримських татар Мустафу Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру.

Серед цих організацій – Рада старійшин, Татарський громадський центр та Меджліс татарського народу, – повідомляє BBC.

«Безсумнівно, Мустафа Джемілєв – один із найбільш гідних претендентів на цю престижну премію», – йдеться у спільній заяві татарських організацій.

Вони наголосили, що завдяки пану Джемілєву «кримські татари стали інтегрованою частиною українського суспільства» і «беруть активну участь у державно-політичному будівництві сучасної України».

У березні висунути пана Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру українську владу закликав колишній прем’єр-міністр України Євген Марчук.

Мустафа Джемілєв iз 1960-х років вів у Радянському Союзі дисидентську і правозахисну діяльність.

Він 15 років відсидів у радянських таборах, борючись за право свого народу повернутися на батьківщину з місць сталінської депортації. Очолюваний ним кримськотатарський національний рух досяг цієї мети виключно мирним шляхом.

Раніше Джемілєва вже двічі – у 2009 та 2011 роках – висували на здобуття Нобелівської премії миру.

1998 року він став лауреатом щорічної правозахисної премії імені Нансена Управління Верховного комісару ООН у справах біженців, а 15 квітня 2014 року його нагородили Орденом Турецької Республіки – найвищою державною нагородою цієї країни.

22 квітня вранці пану Джемілєву, який різко виступає проти анексії Криму Росією, при виїзді з Криму невідомі люди зачитали та вручили акт про заборону на в’їзд на територію Росії до 2019 року.

Нобелівська Премія миру – одна з п’яти Нобелівських премій, заснованих заповітом шведського винахідника і підприємця Альфреда Нобеля. Вручається з 1901 року. Торічний лауреат – міжнародна Організація із заборони хімічної зброї.

Відповідно до волі Нобеля, Премія миру повинна присуджуватись фізичним особам або організаціям, які «зроблять найбільший або найкращий внесок у дружні стосунки між націями, у скасування або скорочення чинних армій та в проведення мирних зібрань».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ