У Львівській області борці з невидимим ворогом

У Львівській області борці з невидимим ворогом

28.04.14 19:27 0 902
26 квітня 2014 року у Львівському полку Національної Гвардії України вшанували учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Біля пам’ятного знаку «Героям чорнобиля» зібрались учасники тих трагічних подій, та вдови загиблих. Варто зазначити, що з кожним роком на подібні заходи приходить усе менше ліквідаторів, адже невидимий ворог по цей день продовжує боротьбу з тими хто спас світ від катастрофи.

Церемонію розпочали із панахиди за загиблими ліквідаторами біля пам’ятного знаку. По завершенні заступник начальника Західного територіального командування полковник Олег Білий від імені командувача Національної Гвардії вручив подяки службовцям Степанові Мерлюку, та Іванові Мельничину. «Всі військовики в той день поїхали в Чорнобиль виконувати свій обов’язок не тільки перед державою а й перед світом, адже від цієї трагедії разом з Україною постраждали і суміжні з нею держави. Велика шана усім ліквідаторам, вічна пам'ять усім хто не дожив до цього дня і дай бог здоров’я тим хто ще в строю», - сказав він.

Голова секції ветеранів-чорнобильців львівського полку старший лейтенант у відставці Юрій Іванов розповів про подальші плани організації. До 30 річниці Чорнобильської трагедії ветерани планують встановити ще дві стели та вшанувати усіх 202 військовослужбовці ліквідатора. «Тоді це вже буде завершений меморіал – пам’ять для майбутніх поколінь. Для його завершення потрібно назбирати близько 30 тисяч гривень. Це буде непростою задачею, але я впевнений ми повинні це зробити. 24 квітня це наш день, який нам держава виділила для того щоб ми, ті хто ще живі, змогли зібратись разом та згадати тих, кого з нами немає. », - наголосив Юрій Іванов.

Настоятель військового храму отець Михайло Торконяк не з чуток знає про мужність побратимів, адже все своє життя він віддав військовій службі у військовій частині. «Ліквідатори нашого полку незважаючи на небезпеку та жертвуючи власним життям виконали свій громадський та передусім християнський обов’язок. Пам'ять про них є в наших серцях та наших молитвах. ці воїни є гідним прикладом для наслідування»,- сказав він.

Довідково:

Полк (на той час військова частина № 3238) під керівництвом командира частини полковника Михайла Грішанкова, одним із перших 28 квітня 1986 року, вибув в район ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У завдання військовослужбовців входила охорона 5-ти кілометрової зони навколо реактора. Лише з часом, по мірі того, як військовослужбовці отримували недопустиму дозу радіації а забруднення території зростало, їх пересували на 5 кілометрів дальше від реактора. Так, у перші дні це була 5-ти кілометрова, потім 10-ти кілометрова зона, з часом 30-ти кілометрова зона. У зв’язку з радіаційною обстановкою та характером виконання завдань, полк чотири рази змінював зони відповідальності,останній військовослужбовець полку, був виведений із району ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в лютому 1987 року.

підполковник Вадим Голуб,

фото автора
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Василь Хомінець: ...
Наступна новина: В Луцьку студенти ВНЗ та ...

КОМЕНТАРІ