Юхновський про дивізію «Галичина»: Не варто кидати каміння в українців тих часів

Юхновський про дивізію «Галичина»: Не варто кидати каміння в українців тих часів

29.04.14 08:40 0 725
Воїнів дивізії «Галичина» треба поважати. Загалом ми не повинні кидати жодного каменя у жодного українця часів Другої світової війни.

Таку думку 28 квітня висловив голова Всеукраїнського об’єднання ветеранів, голова Українського Інституту національної пам’яті 2006-2010 років Ігор Юхновський під час розмови на тему «Стереотипи та міфи про дивізію «Галичина»: минуле і сьогодення».

З його слів, про будь-які процеси потрібно говорити в історичному контексті: «Отож, спершу треба про Галичину часів Другої світової війни. Галичина ніколи не була під владою Росії, за винятком дуже короткого періоду Першої світової війни та за винятком двох років – з 1939 по 1941, коли вона була у складі УРСР. З одного боку, це були роки депортацій та арештів, з іншого, – коли сюди наїхали вчені та інженери й намагались тут щось будувати... Чекати від галичан любові до Радянського союзу було б вкрай наївно. Німців тут вітали як визволителів від радянської неволі».

Зі слів академіка, українці Галичини намагалися створити свої збройні формування, щоб боротися за власну державу, однак Гітлер був категорично проти утворення офіційної військової української одиниці навіть у складі німецької армії. Але ситуація змінилася, коли німці почали програвати війну. Була створена дивізія «Галичина».

«Значна частина української інтелігенції, особливо в Галичині, леліяла надію на те, що Радянський союз та Німеччина обезкровляться у взаємній боротьбі між собою і прийде час незалежної України», – сказав Ігор Юхновський.

Він додав: «Дивізійники – це дуже чесні і порядні люди, які завжди мріяли про Україну. Воїнів дивізії «Галичина» треба поважати. Якщо ви мене спитаєте, чи доцільно було створювати цю дивізію, я вам категорично відповів, що недоцільно. Але так сталось і маємо з цим рахуватись. Ми не повинні кинути ні один камінь ні в одного українця тодішніх часів».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: КП «Луцькводоканал» ...
Наступна новина: В Тернополі сергій Надал ...

КОМЕНТАРІ