У Сімферополі презентували 7-метровий рушник до 200-річчя Шевченка

У Сімферополі презентували 7-метровий рушник до 200-річчя Шевченка

29.04.14 10:29 0 1166
Семиметровий рушник з вишитими чотирма рядками «Заповіту» презентували в Кримському етнографічному музеї в Сімферополі.

Семиметровий рушник, на якому руками кримських вишивальниць на мовах 43-х народів, які населяють Крим, вишиті чотири рядки Тараса Шевченка з його знаменитого «Заповіту», презентували в Кримському етнографічному музеї в Сімферополі, – повідомляє Укрінформ.

Створювався рушник більше чотирьох місяців десятьма ученицями уславленої української майстрині, героя України Віри Роїк.

«Для перекладу рядків мовами народів Криму залучалися лінгвісти і філологи», – повідомила на презентації заступник директора музею Людмила Науменко.

Так співпало, зазначила вона, що рушник приурочений не лише до 200-річчя Тараса Шевченка, а й до дня народження Віри Роїк, який прихильники її таланту відсвяткували 25 квітня.

Віра Роїк пішла з життя на 100-му році життя 2010 року в Сімферополі. Її роботи відомі в Україні і далеко за її межами, вони зберігаються в 36 музеях світу. Володіючи 300 видами вишивальної техніки різних народів, вона виявила себе як талановитий майстер і художник, стала відомим збирачем, дослідником і пропагандистом народної творчості, педагогом і наставником, і понад 50 років передавала таємниці майстерності в школі української народної вишивки.

У Сімферополі створений музей декоративного мистецтва і салон творчості самодіяльних художників Криму. Передбачається, що 2016 року до 105-річчя Віри Роїк у Сімферополі їй буде відкрито пам’ятник.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львівському палаці ...

КОМЕНТАРІ