В Луцьку питання оплати праці перебувають під особливою увагою міської влади

В Луцьку питання оплати праці перебувають під особливою увагою міської влади

29.04.14 09:45 0 1240
У залі засідань Луцької міської ради відбулося спільне засідання комісії з питань забезпечення своєчасності сплати податків, внесення інших обов’язкових платежів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, детінізації заробітної плати та робочої групи з питань моніторингу заробітної плати найманих працівників суб’єктів господарювання, які діють на території міста.

Про стан виплати заробітної плати, виконання графіка погашення заборгованості з виплати заробітної плати, фактичний рівень середньої заробітної плати найманих працівників та шляхи його підвищення поінформував присутніх заступник голови міської ради Тарас Яковлев.

Він повідомив, що за даними моніторингу стану виплати заробітної плати на 1 січня цього року сума заборгованості із заробітної плати у місті становила 5421,8 тис. грн, із яких 3821,1 тис. грн заборгували своїм працівникам 9 економічно активних підприємства і 1600,7 тис. грн – заборгованість 3-х підприємств-банкрутів міста.

У порівнянні з початком року на економічно активних підприємствах збільшилась і кількість боржників (із 3-х до 9-ти), і сума невиплаченої вчасно заробітної плати – станом на 01.01.2014 вона складала 2164,0 тис. грн.

У порівнянні з попереднім місяцем сума заборгованості з виплати заробітної плати економічно активних підприємств міста дещо зменшилась: на 01.03.2014 вона складала 5503,0 тис. грн. У ПАТ «Електротермометрія» борги зменшилась удвічі (із 922,2 тис. грн до 435,3 тис. грн), на Луцькому підприємстві електротранспорту майже не змінилась: 2117,1 тис. грн станом на 01.04.2014 проти 2128,5 тис. грн на 01.03.2014 р. На інших підприємствах борги збільшились. Кількість підприємств-боржників в порівнянні з попереднім місяцем не змінилась, хоча з їх переліку вийшло ТзОВ «Футбольний клуб «Волинь» із сумою боргу 1710,2 тис.грн, проте через порушення термінів виплати заробітної плати до нього увійшло ТзОВ ВКФ «Явір-Плюс» ЛТД із сумою невиплаченої заробітної плати 34,4 тис. грн.

За оперативними даними станом на 24.04.2014 заборгованість із виплати заробітної плати складала 1723,5 тис. грн.

Скоротилась сума боргу на Луцькому підприємстві електротранспорту (946,7 тис. грн проти 2117,1 тис. грн), у Дочірньому підприємстві «Волинський облавтодор» (131,2 проти 314,1 тис. грн) та у філії «Луцька дорожньо-експлуатаційна дільниця» ДП «Волинський облавтодор» (275,3 тис. грн проти 494,2 тис. грн).

Ліквідували заборгованість у ТзОВ ВКФ «Явір-Плюс» ЛТД, ПрАТ «Інститут «Волиньводпроект» та у ПАТ «Електротермометрія».

Незмінною залишається сума боргу перед найманими працівниками у КП «Автогосподарство Волинської обласної ради» (111,1 тис. грн), ПНВП «Проект-сервіс» (50,6 тис. грн) та у ПП «Руфусів» (208,6 тис. грн).

Серед підприємств-банкрутів у числі боржників із виплати заробітної плати продовжують залишилось ЗАТ «Західпромбуд» (955,3 тис. грн), товариства «Каскад-Продакшн» (382,0 тис. грн) та «Каскад-Транспорт» (263,4 тис. грн). За період з початку року сума заборгованості працівникам цих підприємств залишається сталою.

Перебувають під особливою увагою питання забезпечення належного рівня оплати праці найманих працівників. У числі основних завдань Програми економічного і соціального розвитку міста на 2014-2015 р.р. передбачено забезпечити рівень середньомісячної заробітної плати штатних працівників економічно активного сектору в 2014 році не нижче 2780 грн. та зменшити кількість підприємств з низьким рівнем середньої заробітної плати. За 2013 рік рівень середньої заробітної плати штатних працівників облікового складу становив 2754 грн., що на 8,5 % вище, ніж за відповідний період минулого року. Рівень середньої заробітної плати у місті на 6,7 % перевищує середньообласний показник.

Відповідно до проведеного моніторингу рівня середньої заробітної плати найманих працівників міста встановлено, що у березні 2014 року 18 суб’єктів господарювання нарахували своїм працівникам заробітну плату в розмірі, середній рівень якої менше ніж 1218 грн. У січні 2013 року середня заробітна плата була нижче розміру гарантованої державою мінімальної заробітної плати у 25-ти підприємств міста, в лютому - 13. Протягом березня місяця підвищили рівень оплати праці у ПВТП «Світязь», ПП «ВВС» та товаристві «Ломбард «Європейський» Данильчук В.М. і компанія», внаслідок чого вони вийшли із зазначеного переліку. В цей же час середня заробітна плата працівників 8-ми економічно активних підприємств у березні склалась нижче розміру мінімальної заробітної плати. Ймовірною причиною низького рівня оплати праці є неповна зайнятість працівників, проте у Луцькій філії «Руно» ТзОВ «Комерс» показник середньої заробітної плати в еквіваленті повної зайнятості у березні місяці був нижчим мінімальної заробітної плати.

Керівників окремих підприємств із рівнем середньої заробітної плати, нижчим гарантованої державою мінімальної заробітної плати, було запрошено до участі у засіданні робочої групи, для з’ясування причин та визначення шляхів виходу із ситуації, що склалась, та не всі вони прибули до міської ради. На підприємствах, які проігнорувати запрошення комісії, буде проведена перевірка відповідями службами.

Тарас Яковлев закликав присутніх представників суб’єктів господарювання, які мають заборгованість або заробітну плату нижчу за мінімальну, привести її до відповідної норми. Також доручив комісії провести виїзні засідання на підприємства, з керівниками яких попередньо було проведено роз’яснювальну роботу, та вони не виправили недоліків.

Про стан сплати податків і внесків до соціальних фондів підприємствами міста поінформував перший заступник Луцької об’єднаної державної податкової інспекції Ігор Найвар. Доповідач проаналізував проведену Луцькою ОДПІ ГУ Міндоходів у Волинській області роботу щодо запобігання мінімізації сплати окремими роботодавцями сум податків до бюджету шляхом оплати праці у розмірі, меншому за розмір мінімальної заробітної плати та не оформлення трудових відносин із найманими працівниками.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ