В Житомирській області індексацію заробітної плати повинні проводити всі підприємства, незалежно від форм власності

В Житомирській області індексацію заробітної плати повинні проводити всі підприємства, незалежно від форм власності

29.04.14 11:39 0 797
Для захисту населення країни від зростання споживчих цін на товари та послуги проводиться індексація заробітної плати. Її повинні проводити всі роботодавці. Індексуються тільки грошові доходи працівників, що не мають разового характеру. Заробітна плата індексується в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу. Розміри прожиткового мінімуму на працездатну особу в розрахунку на місяць установлені ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» від 16.01.2014 р. № 719-VII: у січні — червні — 1218 грн., у липні — вересні — 1250 грн., у жовтні — грудні — 1301 грн. Отже, заробітну плату за березень і квітень 2014 року індексуємо виходячи з фактично нарахованої суми, але в межах 1218 грн.

Суму індексації слід нараховувати і виплачувати одночасно з нарахуванням і виплатою (відповідно) заробітної плати за місяць, доходи за який підлягають індексації.

Щоб визначити індекс, на який індексується, приміром, зарплата за березень 2014 року, потрібно знати базовий місяць для кожного працівника (місяць прийняття на роботу або підвищення заробітної плати) і вже розраховані величини приросту індексів споживчих цін, що застосовуються в березні 2014 року. Наприклад, якщо базовим місяцем є квітень 2011 року, а індекс, на який проводиться індексація зарплати за березень 2014 року, становить 1,2 %, то для розрахунку суми індексації нараховану в березні 2014 року зарплату працівника в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу (1218 грн.) помножують на 1,2 і ділять на 100.

Тим, кому підвищили зарплату з грудня минулого року (останнє підвищення мінімальної зарплати на державному рівні), сума індексації у травні цього року складе 36,54 грн. (1218 грн помножать на 3%). Якщо, звичайно, людина відпрацювала повний місяць. А якщо людина працює на півставки або була на лікарняному, вона отримає суму індексації пропорційно відпрацьованому часу.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельницька область: ...
Наступна новина: Львівщина: Ірина Сех взяла ...

КОМЕНТАРІ