Міський голова Микола Романюк взяв участь у парламентських слуханнях з обговорення внесення змін до Конституції України та засіданні Правління Асоціації міст України

Міський голова Микола Романюк взяв участь у парламентських слуханнях з обговорення внесення змін до Конституції України та засіданні Правління Асоціації міст України

30.04.14 15:26 0 654
Міський голова Микола Романюк перебував з робочою поїздкою у Києві. Він взяв участь у відкритому парламентському засіданні у формі громадських слухань з питань обговорення внесення змін до Конституції України.

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради України, в.о. Президента України Олександр Турчинов наголосив, що розширення прав місцевого самоврядування, баланс між усіма гілками влади, розбудова незалежної судової гілки влади, забезпечення контролю суспільства за роботою влади є принциповими напрямками реформування Конституції.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, зазначив, що всі політичні сили мають підписати текст Конституції, аби "продемонструвати всьому світу і ,в першу чергу, Україні й українському народу, що є єдність всіх політичних сил, незалежно від їхньої ідеології і територій, що Україна - єдина унітарна держава, яка поважає права територіальних громад і право кожного українця вибирати й контролювати центральну владу, вибирати місцеву владу і впливати на неї".

«За новою Конституцією України мають бути ліквідовані обласні та районні державні адміністрації», - продовжив Яценюк.

За його словами, місцеві територіальні громади повинні обирати керівника областей та районів. Також в процесі реформування державної влади мають бути створені виконавчі комітети, сформовані місцевою громадою. Цим структурам слід передати державні владні повноваження, а також функції щодо формування місцевого бюджету.

«Відповідно до нової Конституції, на територіальному рівні мають бути засновані державні представництва. На них буде покладено контроль за дотриманням законодавства на певній території», - зазначив Прем‘єр-міністр.

Окрім цього, міський голова Микола Романюк взяв участь у позачерговому засіданні Правління Асоціації міст України.

У засіданні також брали участь міські голови – члени Правління АМУ, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман, голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз, народні депутати - голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія та голова міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток місцевого самоврядування» Євген Карташов, представники Мінрегіону та Мінфіну.

Засідання відбувалось під головуванням Виконавчого директора АМУ Мирослава Пітцика.

Учасники обговорили зміни до Конституції України в частині місцевого самоврядування, план реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, зміни до Бюджетного кодексу України, шляхи підтримки східних міст України тощо.

Члени Правління ухвалили Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо децентралізації державної влади та реформування місцевого самоврядування, а також Звернення до Уряду та правоохоронних органів щодо захисту посадовців місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ