Житомирські виробники органічної продукції стали переможцями конкурсу «Органік – 2013»

Житомирські виробники органічної продукції стали переможцями конкурсу «Органік – 2013»

30.04.14 13:11 0 641
Під час ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека» доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки природокористування та менеджменту лісового господарства Житомирського національного агроекологічного університету Наталія Зіновчук розповіла про особливості органічного виробництва. За її словами, органічне виробництво передбачає відмову від застосування хімічних засобів у сільському господарстві. Сучасні сільгоспвиробники застосовують багато пестицидів, гербіцидів, мінеральних добрив, які негативно впливають на довкілля та здоров’я людини, що досить часто призводить до порушення обміну речовин у нашому організмі та викликає ряд патологій.

Таким чином, саме органічне виробництво є відповіддю на всі ризики та загрози сучасного сільського господарства. А відтак, купуючи органічну продукцію, споживачі отримують гарантію того, що вона є безпечною і корисною.

Наталія Василівна наголосила на тому, що вирощування органічної продукції передбачає використання абсолютно чистих земель. Для того, щоб господарство отримало дозвіл виготовляти органічну продукцію, треба пройти тривалий процес сертифікації, який може зайняти до 10 років. А одна з обов’язкових умов – чисті, незабруднені радіацією землі, що частково обмежує сільгоспвиробників Житомирщини розвивати у своїх господарствах таке виробництво.

Наталія Зіновчук звернула увагу на те, що за офіційними даними в Житомирській області зареєстровано 45 господарств, які займаються органічним виробництвом. Але фактично в регіоні активно розвивається 3 таких підприємства («Галекс-Агро» у Новоград-Волинському районі, «ВЕС» у Коростенському районі та «Полісся-Інвест» у Володарсько-Волинському районі). За словами Наталії Василівни, займатися органічним виробництвом насправді складно, бо цей процес потребує наполегливої роботи, мета якої – здорове суспільство і чисте навколишнє середовище.

А голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов відзначив кращих виробників органічної продукції в Житомирській області. Так, за результатами конкурсу «Органік – 2013» найкращим господарством, яке виробляє продукцію рослинництва, стало ФГ «ВЕС», а зразковим закладом із виробництва тваринницької продукції стало ПП «Галекс-Агро».

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ