Олексій Кайда: "Конституція має бути серцевиною для єдності та побудови могутньої неподільної Української держави"

Олексій Кайда: "Конституція має бути серцевиною для єдності та побудови могутньої неподільної Української держави"

30.04.14 09:29 0 1058
Україна перебуває в процесі конституційних змін. Конституційна реформа – це вимога українського народу. Тому Конституція насамперед повинна відповідати існуючим політичним і соціяльно-економічним реаліям з урахуванням перспектив розвитку держави. Про це 29 квітня 2014 року заявив народний депутат України від ВО "Свобода", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Олексій Кайда, виступаючи на засіданні парламенту під час обговорення необхідності ухвалення нової Конституції.

Свободівець наголосив на тому, що реформуванню підлягає багато галузей господарства, в тому числі і банківського сектору, а тому необхідно внесті до Конституції зміни, що стосуються діяльності Національного банку і загалом банківської системи. Зокрема, Олексій Кайда зауважив, що треба забезпечити контроль за діяльністю Нацбанку з боку парламенту та громадськості, а також розглянути питання введення кримінальної відповідальності за антисоціяльну монетарну та іншу політику НБУ.

За словами народного депутата, контроль держави над банківською галуззю (коли державні банки становитимуть щонайменше 30% банківського капіталу країни) дозволить через ринкові механізми легко впроваджувати актуальні програми та обмежити лихварські грабіжницькі відсотки комерційних банків. "Для кредитування проєктів різного рівня необхідно створити державні банки розвитку, розділені за секторальним принципом. Вони мають бути не надто спеціялізовані, щоб не створювати надмірні управлінські витрати. Також треба стимулювати створення муніципальних банків, в яких місцева громада володітиме контрольним пакетом. Ми за формування банківських структур змішаної форми власності за умови контрольного пакету у власності держави. Крім цього, контрольні пакети всіх банків в Україні мають бути в руках українців. Результати контролю, балансові звіти банків повинні бути доступними та публічними", – наголосив парламентар.

Олексій Кайда також підкреслив необхідність налагодження ефективного, прозорого механізму рефінансування банків, в якому Нацбанк має передусім керуватися економічною, а не політичною доцільністю.

За словами націоналіста, Революція гідності створила нову державу, яка не буде миритися з корупцією, брехнею та хабарництвом. "Тому нова Конституція має стати серцевиною для єдності та побудови могутньої, справедливої, неподільної, правової Української держави на засадах соціяльної та національної справедливості. Держави, яка посяде гідне місце серед провідних країн світу та забезпечить безупинний розвиток української нації", – наголосив Олексій Кайда.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ