Через дії Росії два українські театри відмовилися від участі у «Меліховській весні»

Через дії Росії два українські театри відмовилися від участі у «Меліховській весні»

01.05.14 11:55 0 754
Через анексію російськими військами Криму, провокацій на сході нашої країни, приведення в бойову готовність армії РФ колективи Одеського російського драматичного театру та Львівського національного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької відмовилися від запрошення взяти участь у XV Міжнародному фестивалі «Меліховська весна», який має відбутися з 17-24 травня.

В афішах і програмах форуму до цих пір можна побачити повідомлення про те, що в Музеї-заповіднику А.П. Чехова «Меліхово» 20 травня одесити повинні виступити з прем’єрою містичної комедії «Уездная канитель» (за мотивами оповідань і повістей Антона Чехова), режисер Євгенія Пушкіна, а 21 травня заньківчани мали показати своє нове прочитання легендарної «Чайки» («Сюжет для невеликого оповідання»), режисер Алла Бабенко.

Відомий чехознавець, голова Експертної ради фестивалю, Тетяна Шах-Азізова, вважає, що ці вистави українських майстрів мали стати прикрасою форуму. До речі, представники ЗМІ на «Меліховській весні» називали львів’ян «талісманом» (вони щороку, 13 разів поспіль, приїжджали на форум, представляючи свої новинки, які завжди викликали величезну зацікавленість критиків), чотири рази побували «на весні» одесити. Їхня «Уездная канитель» – оригінальна п’єса, створена за мотивами 15 чеховських оповідань («Беззаконня», «Бесіда п’яного з тверезим чортом», «Володя», «Виграшний квиток», «Драма», «За двома зайцями поженешся – жодного не впіймаєш», «Затемнення місяця», «Зловмисник», «Канитель», «Мої дружини», «Налим», «Розмова людини з собакою», «Сопілка», «Щастя» і «Чорний монах»). У заньківчан вийшла камерна, лірична постановка, в якій грають усього чотири актори, а в одеситів – масштабне гуляння (одна історія перетікає в іншу), де задіяно 18 артистів (вісім із них мають звання заслужених). Ці вистави свідчать про високий професіоналізм українських майстрів.

Актори вважають для себе неможливим їхати на фестиваль у Підмосков’я, коли ворог біля воріт України і нині стоїть питання про цілісність нашої країни, пише «День».

«Ми пам’ятаємо теплу атмосферу, якою завжди вирізнялася «Меліховська весна», але те, як недружньо діє В.Путін, яка істерія нагнітається російськими ЗМІ, скільки бруду виливається на українців, повсталих проти корупції колишньої влади, то все це мені здається поганим сном. Нинішньому правителю Кремля вдалося посварити народи, і це буде на його совісті! Ми впевнені, що пелена на очах багатьох росіян спаде. Тому що Путін – це не вся Росія. Там багато людей, які не підтримують воєнні плани російського Наполеона. Україна хоче бути вільною і бачить своє майбутнє в ЄС. Ми ні на кого не нападаємо і хочемо нормально жити і працювати. Я переконана, що час все розставить на свої місця, а той, хто прийде на нашу землю з мечем – від нього сам загине», – сказала львівський режисер Алла Бабенко.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Рівненщина: ярмарок ...

КОМЕНТАРІ