У Львівській області рятувальники спільно з парамедиками та фахівцями Держсанепідслужби провели навчання на хімічно-небезпечному об’єкті

У Львівській області рятувальники спільно з парамедиками та фахівцями Держсанепідслужби провели навчання на хімічно-небезпечному об’єкті

01.05.14 08:07 0 660
Львівські рятувальники спільно із фахівцями санітарно-епідеміологічної служби та парамедиками провели практичні відпрацювання комплексу заходів з ліквідації аварійної ситуації на ПАТ “Львівхім”.

Участь у навчаннях взяли спеціалісти групи радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту Головного управління ДСНС України у Львівській області, представники Львівського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України й Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Провели такі навчання з метою відпрацювання практичних навиків по ліквідації аварій з небезпечними речовинами та налагодження взаємодії між екстреними службами.

ПАТ “Львівхім” вибрали для проведення навчань недарма, адже на підприємстві зберігаються такі небезпечні речовини, як соляна та азотна кислоти. У разі виникнення небезпечної ситуації чи розгерметизації ємностей, у яких зберігаються кислоти, зона можливого хімічного забруднення може вийти за межі підприємства.

Начальник сектору радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту ГУ ДСНС України у Львівській області Максим Довгановський розповів про можливість виникнення аварій із НХР на території Львівщини: «Ймовірність виникнення аварійних ситуацій на підприємствах є значно нижчою, ніж на транспорті. Пояснюється це тим, що технологічний процес на підприємствах завжди проходить під наглядом обслуговуючого персоналу. Окрім цього, на хімічно-небезпечних об’єктах кількість сторонніх факторів, що можуть спричинити аварію, є меншою».

Згідно тактичного задуму відпрацювань, на ПАТ “Львівхім” відбулася розгерметизація ємності із соляною кислотою. У навколишнє середовище потрапило близько 300 кг небезпечної речовини. Внаслідок події 1 працівник постраждав та потребував невідкладної медичної допомоги.

Після отримання повідомлення про аварію, рятувальники приступили до негайної локалізації витоку небезпечної хімічної речовини. Для цього фахівці ДСНС одягнули спеціальні захисні костюми, здійснили огородження небезпечної ділянки та встановили пункт деконтомінації. При здійсненні розвідки місця події, рятувальники виявили потерпілого працівника підприємства. Його евакуювали із небезпечної зони та передали для надання подальшої допомоги фахівцям медицини катастроф.

Важливим аспектом роботи рятувальників-хіміків при реагуванні на аварії з НХР – є вміння правильно розпізнавати коди та знаки небезпеки. Отримання такої інформації дає можливість швидко визначити ступінь небезпеки, клас засобів захисту та порядок аварійно-рятувальних робіт. Обов’язковим правилом для рятувальників, які працювали у небезпечній зоні, є проходження знезараження та промивки костюмів.

Отримавши усю необхідну інформацію, до роботи приступає група з локалізації витоку. Вони огороджують місце розливу соляної кислоти та встановлюють бандаж на розгерметизовану ємність. Паралельно з цим здійснюється осадження хмари НХР за допомогою струменю розпиленої води. Група радіаційного, хімічного та медико-біологічного захисту проводить розрахунки зони хімічного забруднення.

Завершальний етап навчань полягає у відборі проб ґрунту, води та повітря. Фахівці лабораторного центру Держсанепідслужби спільно із рятувальниками, використовуючи спеціальне обладнання, проводять аналіз відібраних проб та здійснюють моніторинг середовища, навколо місця витоку.

Проведення таких відпрацювань є надзвичайно ефективним, оскільки дозволяє відпрацювати взаємодію екстрених служб у випадку виникнення небезпечної аварійної ситуації. М. Довгановський підсумовуючи проведений захід, зазначив: «Навчання пройшли успішно адже досягнута головна мета – підвищення професійного рівня працівників екстрених служб та відпрацювання злагодженої взаємодії між спеціалістами».

В контексті тактичного задуму навчань вдалося відпрацювати такі елементи, як: одягання засобів захисту, проведення розвідки, пошуку та евакуації потерпілого, проведення деконтомінації (знезараження) та зняття забрудненого одягу. Окрім цього, учасники навчань відпрацювали надання першої медичної допомоги, проведення локалізації витоку небезпечної речовини та здійснення відбору проб води, ґрунту та повітря.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Львівська філармонія ...

КОМЕНТАРІ