МВФ: українська криза може уповільнити економічний розвиток Східної Європи

МВФ: українська криза може уповільнити економічний розвиток Східної Європи

01.05.14 13:10 0 686
Ескалація кризи в Україні піддає небезпеці економічне відновлення Східної Європи. Про це йдеться в оприлюдненому в Стамбулі звіті Міжнародного валютного фонду. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

У звіті «Весна 2014 року. Питання регіональної економіки Центральної, Східної та Південно-Східної Європи» не йдеться про Росію, але є оцінка вплив міжнародних санкцій на російську економіку.

Фахівці прогнозують, що 2014 року економічне відновлення регіону триватиме, але не так активно, як очікувалося раніше.

Після анексії Криму США, Євросоюз, Канада, Японія та інші країни наклали на Росію санкції. Невідкладна реакція ринку виявилася слабкою.

Та українська криза становить собою нові небезпеки для регіону. Через стурбованість санкціями щодо Москви відновлюється тиск на фінансові ринки України, Росії, Білорусі та Молдови. Нові санкції можуть спричинити відчутніший вплив на регіональну торгівлю, грошові операції і банківський сектор, ідеться в звіті.

Близько 40% природного газу і третина нафти, використовуваних Європою, потрапляють туди з Росії. У значній частині Центральної і Південно-Східної Європи ці показники вищі.

За даними фахівців МВФ, від зниження економічного зростання в Росії серйозних втрат зазнають такі її сусіди, як Молдова, Білорусь і країни Балтії.

У документі також ідеться, що за межами енергетичного сектору економічна взаємодія більшості країн регіону з Росією обмежене.

Очікуване зростання в Центральній, Східній та Південно-Східній Європі буде нижчим, ніж прогнозували в жовтні 2013 року. У 2014 році воно становитиме 1,9%, у 2015 році – 2,6%.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівецька область: ...
Наступна новина: На Львівщині правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ