Сталін не вважав 9 травня Днем перемоги, – історики

Сталін не вважав 9 травня Днем перемоги, – історики

02.05.14 10:38 0 682
До 1965-го року у Радянському Союзі дата 9 травня не була «червоним днем календаря». Це був звичайний робочий день. І лише Леонід Брежнєв постановив бучно відзначати 9 травня на уславлення «перемоги радянського народу над німецьким фашизмом».

Про це у розмові з ведучим телевізійного інформаційно-аналітичного альманаху «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» розповів кандидат історичних наук, доцент історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Ярослав Онищук.

Він переконаний, що ініціатива Л. Брежнєва влаштовувати пафосні заходи 9 травня була інструментом кремлівської пропаганди, щоб переконувати принаймні громадян СРСР у «перевагах» комуністичного устрою як запоруки звитяги над коричневою чумою. А факт, що радянські традиції відзначення Дня перемоги над гітлерівським нацизмом залишилися (зокрема і в незалежній Україні) навіть після розвалу СРСР, доцент Онищук вважає історичним нонсенсом.

Один із експертів програми – завідувач кафедри нової і новітньої історії України УКУ Олександр Зайцев – в інтерв’ю «Історичній правді» так пояснив те, що у Радянському Союзі аж 20 років після війни не надавали особливого значення дню, коли війна з гітлерівською Німеччиною закінчилася офіційно. «Є різні припущення, чому за Сталіна так грандіозно не святкували цей день. Наприклад, цікаву теорію висунув Віктор Суворов, який вважає, що Сталін взагалі не вважав це перемогою, бо він планував захопити всю Європу. А оскільки це Сталіну не вдалося і СРСР зумів підкорити лише Східну Європу, то він був розчарований і не цінував цієї перемоги. Тому 9 травня гучно й не святкували», – вважає пан Зайцев.

Єдиний у вітчизняному телепросторі інформаційно-аналітичний альманах «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» – в ефірі каналу ZIK у неділю о 23:05.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Волині за отримання ...

КОМЕНТАРІ