У Рівненській області прокуратура захищає інтереси держави і громадян у бюджетній сфері

У Рівненській області прокуратура захищає інтереси держави і громадян у бюджетній сфері

02.05.14 10:10 0 729
Найважливішим фактором забезпечення нормальної життєдіяльності як регіону так і держави в цілому є своєчасність наповнення бюджету та ефективне використання бюджетних коштів.

Водночас, прокурорські перевірки законодавства під час закупівлі товарів, робіт і послуг виявили широке поле зловживань для посадовців місцевих органів виконавчої влади та самоврядування.

Ось приклади. Тендерним комітетом одного з обласних органів контролю переможцем конкурсу на виконання будівельних робіт на суму понад 5 млн. грн. визнано приватне підприємство, у штаті якого рахується лише 4 працівники, а дозвільні документи на залучення підрядників відсутні.

Однією із сільських рад Рівненського району при укладенні договору з підприємством на будівництво школи не було враховано, що строк дії ліцензії у підприємства-переможця на проведення робіт на суму майже 8 млн. грн. спливає на рік раніше терміну завершення будівництва, встановленого тендерною документацією.

На допущені порушення законодавства органами прокуратури відреаговано поданнями, а питання розірвання укладених договорів за ініціативою прокурорів вирішується у судовому порядку.

Прокурорською перевіркою також встановлено, що під час будівництва іншої сільської школи у Здолбунівському районі посадовці Департаменту з питань будівництва та архітектури облдержадміністрації та приватного будівельного підприємства розтратили понад 4 млн. грн. бюджетних коштів.

Службовими особами Служби автомобільних доріг в Рівненській області та Житомирської філії «Укрдорзв’язку» шляхом внесення неправдивих відомостей до актів виконаних робіт про виконані роботи із зовнішнього освітлення автомобільних доріг державного значення торік привласнено майже 1 млн. грн. бюджетних коштів.

У Радивилівському районі встановлено, що посадовими особами однієї з сільських рад в грудні минулого року підписано акти виконаних робіт щодо капітального ремонту вулиці на суму понад 380 тис. грн. Разом з тим, будь-які ремонті роботи не проводились, дорожнє покриття на вулиці відсутнє.

За цими фактами розслідуються кримінальні провадження за ч.5 ст. 191 (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах) та ч.2 ст.366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) КК України.

Всього ж, у 2013-2014 роках за наслідками перевірок прокурорами у сфері бюджету виявлено 23 кримінальні правопорушення, за документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 112 посадових осіб органів виконавчої влади і місцевого самоврядування та органів контролю, до бюджету відшкодовано більше 700 тис.грн.

За втручання прокурорів заходами цивільно-правового характеру до судів області на захист інтересів держави у бюджетній сфері пред’явлено позовів на суму понад 16 млн.грн. Наразі судами задоволено позови на загальну суму 14 млн.грн., з яких понад 9 млн.грн. уже поповнили державний бюджет.

Водночас, не зважаючи на вказані результати, є проблеми, які потребують невідкладного вирішення. Залишаються значними суми заборгованості до бюджету по платі за землю, використання комунального майна, зі сплати адміністративних штрафів, екологічному податку, інших платежах.

Однією із причин такого стану є неналежне виконання контролюючими органами (Державна фінансова інспекція, Міндоходів, Державна фінансова інспекція, Антимонопольний комітет) покладених на них обов’язків щодо попередження та викриття правопорушень, значна кількість яких залишається поза увагою зазначених органів.

Стан додержання вимог бюджетного законодавства та прокурорського нагляду з цих питань 30.04.2014 розглянуто на розширеному засіданні колегії прокуратури області за участю керівників правоохоронних та контролюючих органів Рівненщини. За підсумками визначено конкретні організаційно-практичні заходи, спрямовані на усунення недоліків, підвищення ефективності контролю за дотриманням вимог закону у бюджетній сфері.

Прес-служба прокуратури області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові на Першотравень ...
Наступна новина: Впродовж кількох днів на ...

КОМЕНТАРІ