Ситуація на сході Україні – той самий російський сценарій, що діяв у Грузії, – Костянтин Аланія

Ситуація на сході Україні – той самий російський сценарій, що діяв у Грузії, – Костянтин Аланія

03.05.14 14:30 0 705
Костянтин Аланія, громадський активіст, товариш Георгія Гонгадзе, грузин, який вже майже 20 років живе у Львові, на власні очі бачив, як ставились до журналістів під час грузино-абхазської війни. І те, що зараз відбувається на сході, стверджує він, – той самий російський сценарій, який розвивався двадцять років тому.

Про це він розповів журналістам інформаційно-аналітичної програми «Погляд на тиждень» (щосуботи о 21:00 на телеканалі ZIK).

«Для того, аби убезпечити журналістів, тоді працював прес-центр, у якому працівнику ЗМІ виділяли супровід з міністерства оборони. Так люди були більш-менш захищені»,– каже Констянтин Аланія. Але, за його свідченнями, там працювали і фрілансери. Ці журналісти мали контакти як між сепаратистів, так і протестувальників. Працювали на свій страх і ризик, хоча мали амуніцію, бронежилети та страхівку. Чоловік також додає, що на таких подіях, люди, які приїхали самі по собі, наражають себе на вдвічі більшу небезпеку. Так само, як і людей, які їх шукатимуть.

Але, на думку медіа-експертів, жорстоке ставлення до журналістів під час військових подій було завжди. Тому кореспондентів, які працюють у гарячих точках, дуже мало.

«Вперше, я пригадую, жорстоко поводились із журналістами, відстрілювали їх під час жовтневих події 1993-го року в Москві. Далі була Грузія, потім Чечня, де журналістів брали в заручники, і намагалися за викуп відпустити», – каже доцент факультету журналістики ЛНУ Ігор Паславський.

Нагадамо, досі у заручниках терористів у Словянську залишаються щонайменше четверо журналістів: стрімер Артем Дейнега, репортер фонду «Відкритий діалог» Сергій Лефтер, кореспондент ZІКу Юрій Лелявський та журналіст видання «ВолиньПост» Сергій Шаповал.

У субботу, о 21:00, у прямому ефірі «Погляду на тиждень» – ексклюзивне інтерв’ю із Русланом Кухарчуком, журналістом асоціації «Новомедіа», який пробув 13 годин у полоні в терористів у Слов'янську.

Також у програмі обговорюватимуть можливості пошуків зниклих у «гарячих точках».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ