Керрі закликає Лаврова припинити допомогу сепаратистам в Україні

Керрі закликає Лаврова припинити допомогу сепаратистам в Україні

04.05.14 15:11 0 748
Державний секретар США Джон Керрі та міністр іноземних справ Росії Сергій Лавров в суботу, 3 травня, по телефону обговорили загострення ситуації в Україні. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Керрі привітав звільнення спостерігачів ОБСЄ, захоплених раніше терористами в Слов’янську. Він заявив, що Росія має припинити надавати допомогу сепаратистам, які захопили адміністративні будівлі на Сході України, беруть у заручники українських офіцерів, міжнародних спостерігачів та журналістів і використовують важке військове озброєння, як-от переносні ракетно-зенітні комплекси для обстрілу українських військових гелікоптерів.

Сергій Лавров, своєю чергою, відзначив, що Вашингтон має використати свій вплив, щоб переконати Київ зупинити військову операцію про тих, кого він називає «ополченцями». Він закликав до посилення ролі ОБСЄ в забезпеченні виконання Женевської угоди та налагодженні загальнонаціонального діалогу, насамперед щодо конституційної реформи.

МЗС України заявило, що групу міжнародних та українських спостерігачів, яких утримували екстремісти у заручниках в Слов’янську, вдалося звільнити після отримання інструкцій з боку російських властей.

«Рішення було прийняте після отримання недвозначних інструкцій з боку російських властей, що вкотре засвідчує підпорядкованість екстремістів Москві», – йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства України.

Звільненню експертів ОБСЄ також передувала заява Служби безпеки України про те, що вона отримала докази безпосереднього впливу російської сторони на захоплення членів військової версифікаційної місії країн-учасників ОБСЄ.

«Попри заяви російської сторони про те, що відповідальність за захоплення заручників лежить на Україні, запис телефонної розмови між спеціальним представником президента РФ Володимиром Лукіним та ватажком озброєних терористів «Стрєлком» Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) свідчить про те, що офіційна російська сторона координує дії бойовиків і має безпосередній вплив на їхні рішення», – йшлося в повідомленні прес-служби СБУ.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У фіналі Slovakia Cup-2014 ...

КОМЕНТАРІ