Маріупольські міліціонери звільнили військових, яких захопили у заручники

Маріупольські міліціонери звільнили військових, яких захопили у заручники

05.05.14 11:14 0 614
Співробітники маріупольського гарнізону міліції провели низку заходів, спрямованих на звільнення військових, яких взяли в заручники, а також на вилучення зброї у загарбників. Правоохоронці затримали трьох фігурантів, за фактами масових заворушень відкрито кримінальне провадження, жертв серед мирного населення не допустили.

За словами виконуючого обов'язки начальника кримінальної міліції Маріупольського міськуправління Олексія Паніотова, стало відомо, що 03.05.2014 близько 15 години на блок-пост військовослужбовців Збройних сил України, який дислокується в селищі Рибацьке, приїхали кілька громадян, нібито, з метою надати посильну допомогу військовослужбовцям (привезли продукти харчування).

Пізніше з'ясувалося, що їжа містила речовину, яка викликала сонливий стан у силовиків. За півгодини, близько 20 невідомих на трьох автомобілях під'їхали до військовослужбовців і, скориставшись безпорадним станом, взяли в полон 5 членів військового екіпажу, відібрали 4 автомата, гранатомет, кулемет і боєприпаси. На посту в спецтехніці залишилися двоє військових, які змогли чинити опір, відбили напад і не дозволили заволодіти їх зброєю. Бранців доставили до приміщення Маріупольської міської ради. Туди ж привезли і зброю, яку забрали у силовиків.

З метою недопущення кровопролиття і дестабілізації ситуації в місті, працівники міліції та керівництво військовослужбовців почали мирний діалог із загарбниками. Первісна стадія переговорів дала позитивні результати. Правоохоронці запропонували штурмовикам розумний компроміс: вони добровільно здають зброю і відпускають військових – а по відношенню до них не будуть застосовуватися жорсткі заходи. Однак вже під час переговорного процесу представники, так званої Донецької народної республіки, почали вибудовувати барикади з автомобільних покришок на перетині проспекту Леніна з вулицею Казанцева.

Коли силовики виводили з будівлі мерії заручників, активісти підпалили покришки і відмовилися віддавати зброю. Після чергового діалогу, у загарбників з'явилися нові умови: в обмін на зброю міліція повинна зняти оточення по периметру міської ради.

Але навіть після цих домовленостей друга сторона почала діяти всупереч домовленостям і відкрила вогонь у бік міліціонерів. Правоохоронці були змушені зробити декілька попереджувальних пострілів у повітря, але це не зупинило активістів, які знаходилися в міськраді. На цьому мирне спілкування припинилося, і з боку мітингувальників почалися агресивні дії, спрямовані на знищення майна шляхом підпалу, були чутно постріли. Також група громадян висунулася в центр міста, де розбила і підпалила офіси однієї з партійних організацій і банківських установ, чим завдала значної шкоди міському майну.

Міліціонери затримали трьох громадян, які, за попередньою інформацією, причетні до підпалів у минулу ніч. Відкриті кримінальні провадження за ч. 2 ст. 147 Кримінального Кодексу України – «Захоплення заручників» і за ч.2 ст. 294 Кримінального кодексу України – «Масові заворушення», за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Наразі особовий склад маріупольського гарнізону міліції проводить заходи, спрямовані на повернення викраденої зброї та встановлення інших осіб, причетних до подій минулої доби.

Прес-служба Маріупольського МУ

ГУМВС України в Донецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олег Тягнибок: ...
Наступна новина: Кубок світу. Тимошенко ...

КОМЕНТАРІ