Газету «Правда» почав видавати Троцький і друкували її у Львові, – дослідниця

Газету «Правда» почав видавати Троцький і друкували її у Львові, – дослідниця

06.05.14 12:41 0 778
Згідно з офіційною історією КПРС, 5 травня 1912 року В. Ленін заснував відому в радянські часи газету «Правда». Однак чи справді її було засновано саме в той час?

Офіційну версію комуністичної пропаганди вирішили спростувати журналісти програми «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» (щонеділі, о 23.05, на телеканалі ZIK). Отож газету «Правда» насправді заснував інший діяч російського революційного руху – Лев Троцький. І видавали її попервах у Львові.

«Газета «Правда» не виходила у Львові. Насправді вона тут тиражувалася, – розповідає Лідія Сніцарчук, директор Інституту пресознавства ннаціональної наукової бібліотеки ім. В. Стефаника. – Ми знаємо про те, що ця газета була нелегальною. Хоча у вихідних даних зазначена адреса її редакції. Це місто Женева. Видавати газету там було дорого, тому Українська соціал-демократична спілка, напевно, шукала якісь шляхи, щоб здешевити її наклад. Отож її учасники зуміли знайти друкарню у Львові».

За словами дослідниці, перше число «Правди» вийшло 3 жовтня 1908 року. У вихідних даних газети була вказана поштова скринька львівської друкарні. Там також зазначалося, що «Правда» – видання Російської соціал-демократичної робітничої партії. Її поширення відбувалося на теренах Російської імперії.

«Загалом у Львові видрукували 5 номерів газети «Правда». Надалі її видавці, серед яких був і Лев Троцький, знайшли друкарню у Відні. На цьому львівський період газети завершився. І лише через чотири роки В. Ленін почав видавати свою газету під назвою «Правда», – зазначила Лідія Сніцарчук.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: В Ужгороді міліція виявила ...

КОМЕНТАРІ