Григорій Пустовіт: «Національно-культурні товариства – невід’ємна частина волинської громади. Хоч етнічне коріння у нас різне, однак всі ми – українці»

Григорій Пустовіт: «Національно-культурні товариства – невід’ємна частина волинської громади. Хоч етнічне коріння у нас різне, однак всі ми – українці»

06.05.14 13:54 0 786
Представники національно-культурних товариств Волині зібралися на круглий стіл «Наш спільний дім - Україна», яку зініціював голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт. Він підкреслив, що зустріч – ознайомча, мала на меті зустрітися, поспілкуватися, обговорити труднощі, які виникають у роботі та щоденному житті національних меншин нашого краю та окреслити можливі шляхи їх вирішення.

У круглому столі взяли участь перший заступник голови облради Олександр Пирожик та перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук, представники понад десятка національно-культурних товариств, громадських організацій.

«Почути вас, подискутувати про сьогодення, поміркувати про вирішення можливих проблем, що у вас виникають, поговорити про останні події суспільно-політичного життя держави – ціль нашої розмови», - зауважив голова облдержадміністрації.

«Національно-культурні товариства – невід’ємна частина волинської громади. Хоч етнічне коріння у нас різне, однак всі ми – українці. Кожен з вас несе культуру, мову, звичаї, традиції свого народу, зберігає його історію. Україна наш спільний дім і коли ми будемо жити в ньому злагоджено, допомагати один одному, то цей дім стане комфортний і цивілізованим для всіх», - наголосив Григорій Пустовіт.

У свою чергу представники національно-культурних товариств активно долучилися до розмови, розповіли про свою діяльність, про ініціативи, які нині впроваджуються.

Пролунало й чимало актуальних пропозицій щодо пожвавлення діяльності цих організацій. Також учасники круглого столу наголошували: у роботі їм необхідна підтримка владних структур, зокрема чимало організацій потребують приміщень. Водночас, як зауважили виступаючі, нині і обласна, і міська влада завжди йдуть назустріч, допомагають в організації культурних заходів, етнічних фестивалів, надають зали для репетицій фольклорних ансамблів, для занять дітей.

Окрім того, в ході дискусії прозвучала й пропозиція щодо створення ради національно-культурних меншин Волинської області. Як переконані учасники круглого столу, такий орган активізує взаємодію нацменшин з владою краю та сприятиме вирішенню поточних питань. «Важливо, щоб діалог залишився і не було однобокої позиції. Ми нині боремося за створення нової української нації, для цього вкрай необхідно прислухатися до нацменшин, їх пропозицій. Ми всі прагнемо себе реалізувати в новому українському суспільстві і ми, хоч і коріння у нас різне – проукраїнсько налаштовані», - зауважив голова Товариства польської культури на Волині ім. Єви Фелінської Валентин Ваколюк.

Також в ході круглого столу прозвучала ще одна важлива пропозиція: 9 Травня, у День Перемоги покласти спільний вінок пам’яті до Вічного вогню на Меморіальному комплексі «Вічна Слава». «Спільно: ветерани, нацменшини, влада, лучани, без політичних гасел та символіки віддати шану тим, хто поклав свої життя за перемогу», - сказав Валентин Ваколюк. Цю ініціативу підтримали усі учасники засідання круглого столу..

Усі пропозиції, які були озвучені під час круглого столу стіл «Наш спільний дім - Україна», будуть зафіксовані у відповідному розпорядженні голови облдержадміністрації.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі в апараті ...
Наступна новина: Російський центр у Львові ...

КОМЕНТАРІ